/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

/VIDEO/ CRJM: Interzicerea ONG-urilor să ofere servicii cu plată concurenților electorali, în perioada campaniei, este o discriminare

missing
21 august 2020, ora 21:08

Interzicerea organizațiilor necomerciale să presteze servicii cu plată concurenților electorali, în perioada campaniei, este o discriminare, încalcă dreptul de proprietate și libera concurență. Este opinia a trei ONG-uri care au formulat un răspuns complex la solicitarea președintei Curții Constituționale. Organizațiile semnatare speră că Înalta Curte va examina sesizarea în regim de urgență, în condițiile în care în luna noiembrie, în Republica Moldova, ar urma să aibă loc alegeri prezidențiale.

ILIE CHIRTOACĂ, JURIST, CRJM: „Nu am găsit nicăieri în statele Consiliului Europei, în statele Uniunii Europene, amendamente similare, care ar interzice ONG-urilor să presteze servicii contra cost chiar și concurenților electorali”.

Pe lângă această constatare, în răspunsul formulat de CRJM, IPRE și Promo-Lex, sunt expuse și alte concluzii prin care încearcă să demonstreze că amendamentul introdus pe ultima sută de metri în Legea ONG-urilor este o greșeală. Această normă, consideră autorii expertizei, ar putea reprezenta și o formă de discriminare, deoarece interdicția nu se aplică persoanelor juridice. De asemenea, experții mai consideră că imposibilitatea prestării serviciilor contra cost concurenților electorali reprezintă o ingerință în dreptul organizațiilor necomerciale de a obține fonduri. Cele trei organizații neguvernamentale au formulat răspunsul la solicitarea președintei Curții Constituționale.

ILIE CHIRTOACĂ, JURIST, CRJM: „Sperăm că Înalta Curte va examina în ansamblu proiectul de lege, va examina impactul potențial pe care îl pot avea normele contestate, inclusiv asupra sectorului neguvernamental, inclusiv asupra organizațiilor independente de media, inclusiv asupra publicațiilor periodice, multe dintre care sunt organizații necomerciale, ale cărui scop principal nu este să facă profit, dar să informeze corect cetățenii”.

La sfârșitul lunii iulie, Curtea Constituțională a fost sesizată de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. Parlamentarul a cerut să fie exclusă din legea ONG-urilor interdicția pentru organizațiile necomerciale de a presta servicii, cu plată, în perioada campaniei electorale. Atât deputatul, cât și autorii expertizei au solicitat ca examinarea să aibă loc cât mai curând, în condițiile în care următoarele alegeri, cele prezidențiale, sunt planificate să aibă loc pe 1 noiembrie. În Republica Moldova sunt în jur de 11 mii de organizații non-profit, un număr mare dintre acestea fiind instituții media. Norma va afecta și activitatea financiară a postului nostru, pentru că și TV8 este fondat de o organizație necomercială. Or veniturile din publicitate reprezintă o componentă importantă pentru bugetul instituției noastre. Deși anterior, TV8 i-a adresat o scrisoare lui Igor Dodon, prin care l-a avertizat despre efectele acestui amendament, președintele oricum a promulgat această lege.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram