image
Sursa foto: cristianbusoi.eu

Eurodeputat român, demers la Comisia Europeană privind vaccin anti-COVID pentru RM: „Cetățenii RM pot conta pe România”

Europarlamentarul român Cristian Buşoi (PNL, PPE), raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE 2021-2027, a solicitat Comisarului european pentru Sănătătate, Stella Kyriakides, sprijin pentru Republica Moldova în achiziţionarea vaccinului anti-COVID-19 şi a Remdesivir.

„Republica Moldova a cerut României sprijinul pentru a achiziționa vaccinuri împotriva COVID -19, dar și Remdesevir, aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului pentru tratarea formelor grave ale COVID-19. Solicitarea a avut loc în cadrul unei întâlniri pe care am avut-o în urmă cu o săptămână la București cu președintele Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova, Eremei Priseajniuc, și a venit în contextul în care președintele Republicii Moldova anunțase negocieri avansate cu Rusia pentru achiziționarea vaccinului pe care Kremlinul susține că l-ar fi descoperit”, a menționat Cristian Bușoi.

În scrisoare adresată comisarului Kyriakides, europarlamentarul a solicitat să i se comunice în ce măsură poate fi inclusă Republica Moldova în cererea formulată de România către Comisie pentru a obține medicamentul Remdesevir, precum și vaccinurile anti-Covid-19, necesare imunizării populației.

Totodată, Bușoi a adresat comisarului pentru Sănătate rugămintea de a examina posibilitatea ca Republica Moldova să primească sprijin independent de la UE pentru achiziționarea tratamentelor anti-COVID-19.

„România s-a înscris în sistemul european pentru vaccinul anti-COVID-19, solicitând UE 10 milioane de doze de vaccin. Vreau să îi asigur și pe cetățenii moldoveni că pot conta pe sprijinul României și al europarlamentarilor români pentru obținerea tratamentului împotriva noului tip de coronavirus. Așa cum am dovedit tot timpul, România este la bine și la greu alături de Republica Moldova. Țara noastră și UE au acordat sprijin cetățenilor moldoveni și autorităților în lupta cu COVID-19, trimițând cantități importante de medicamente și materiale sanitare, chiar de la debutul crizei generată de pandemie. Consider că este necesar să rămânem în continuare aproape de cetățenii din Republica Moldova”, a mai spus europarlamentarul român.

Precizăm că, în perioada 12-13 august, Directorul General al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc, a întreprins o vizită de lucru la București. De asemenea, Priseajniuc s-a întâlnit cu Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne al României.

Atunci, președintele Igor Dodon a ținut să felicite Rusia și s-a grăbit să anunțe că Republica Moldova „este interesată de obținerea vaccinului rusesc”.

ajutorajutor

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: