image
Sursa foto: captură video

DOC // Șeful Direcției Educației Buiucani demis din nou din funcție pentru favorizarea unor agenți economici

Ion Vrânceanu șeful Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani demis în 2014 pentru abuz în serviciu și restabilit în funcție în 2019, a fost din nou demis pe 17 august pentru încălcări grave de procedură și legislație privind achizițiile publice, cauzând un prejudiciu material entității din subordinea DETS, Buiucani în valoare ce circa 36.000 de lei.

Pe adresa redacție jurnal.md a parvenit un document în care se demonstrează că șeful Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, Ion Vrânceanu a fost demis din nou din această funcție pentru abuz în serviciu. Acesta ar fi favorizat anumiți agenți economici încălcând procedura și legislație privind achizițiile publice. Drept rezultat, acțiunile sale au cauzat un prejudiciu material entității din subordinea DETS, Buiucani în valoare ce circa 36.000 de lei.

docdoc
docdoc
docdoc

Vrânceanu a fost demis prin ordin pe 17 august în urma plângerilor mai multor manageri a insituțiilor de educației timpurie, la fel și pentru nepregătirea instituțiilor pentru redeschidere.

Vrânceanu nu este la prima sa încercare de a truca achizițiile publice, în 2019 după ce a fost restabilit în funcția de șef al DETS Buiucani, acesta s-a pricopsit cu un automobil nou în valoare de 223.500 lei, după ce a organizat trei proceduri de achiziții cu încălcarea legii. Automobilul a fost procurat pentru DETS Buiucani, însă fiind folosit în interesele lui Vrânceanu.

La sfârșitul lunii aprilie 2019 fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, găsit vinovat de Curtea de Apel Chișinău de fals în declarația de avere și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, a fost restabilit în funcție.

Ion Vrânceanu a condus DETS Buiucani din municipiul Chișinău din anul 1997. De atunci averea familiei sale a crescut constant. Acesta locuiește în orașul Durlești într-un imobil cu două nivele, care are o istorie destul de încâlcită. Mai întâi, în anul 1999, casa a aparținut lui Ion Vrânceanu și soției sale, potrivit datelor de la Cadastru, apoi, un an mai târziu, în 2000, ei au donat-o, împreună cu terenul adiacent și cu construcția accesorie folosită ca bucătărie de vară, celor două fiice. Atunci ele aveau 5 și, respectiv, 10 ani, scrie moldova curata.md.

Vrânceanu a fost pus sub urmărire penală la începutul anului 2015, fiind acuzat de fals în declarația de avere pentru anul 2013 și de abuz în serviciu primind interdicția de a ocupa funcții publice timp de trei ani. Ancheta stabilise că el nu a declarat mai multe bunuri imobile, dar și 7 conturi bancare pe care le deţinea împreună cu familia, închise în anul 2013, și pe care se aflau sume de peste 2 milioane de lei şi 29 de mii de euro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: