Ion Chicu: Nu comentează declarațiile politicienilor, care profita de situația dificilă a oamenilor

Premierul „nu comentează declarațiile politicienilor, care profita de situația dificilă a oamenilor” - așa a reacționat Ion Chicu la anunțul Platformei DA de a-l denunța la Procuratură, fiind acuzat de „abuz de putere”. Asta după ce șeful Executivului a cerut agricultorilor asigurări că odată cu debursarea subvențiilor, aceștia vor prelucra terenurilor și vor semăna primordial culturi de clasa 1.

Foto: UNIMEDIA

„Politicienii fac politică așa cum pot, iar Premierul și Guvernul au responsabilitate față de fiecare agricultor, profesor, medic și pensionar. De aceea, și azi Prim-ministrul Ion Chicu are o agendă consistentă în raioanele republicii”, a comentat consilierul prim-ministrului, Boris Harea, pentru UNIMEDIA.

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase a anunțat astăzi că va depune un denunț la Procuratura Generală împotriva prim-ministrului Ion Chicu, cerând anchetarea „penală pentru abuz de putere”.

Asta după ce la ședința de Guvern din 19 august, premierul a anunțat că banii pentru subvenții vor fi debursați, doar dacă fermierii vor da asigurări că vor prelucra terenurile și vor semăna în special culturi din categoria I.

„Guvernul nu tolerează șantaj, nu tolerează presiune și nu avem de gând să tăiem de la copii, medici pentru agenții economici. Noi nu mai luăm bani de la societate pentru acești lideri agricoli. Fiindcă banii sunt alocați pentru asigurarea siguraței alimentare pentru anul viitor, pentru continuarea lucrărilor și pregătirii terenurilor, pentru semănatul de toamnă. Noi aprobăm aceste proiecte, dar debursarea banilor, pentru cei care nu lucrează acum, dar stau cu tehnica procurată tot din buget, marea majoritate este din subvențiile de buget, deci pentru cei care nu revin la activitățile agricole și nu revin la scopul pe care l-am spus, noi nu vom debursa acești bani. Nu este onest și nu se acceptă șantaj și presiune asupra societății”, a declarat Ion Chicu.

Agricultorii din mai multe localități din țară protestează de la începutul lunii august, cerând Guvernului subvenții și declararea stării de urgență în domeniu, ca urmare a secetei care a afectat cel puțin jumătate din roada din acest an. Manifestanții au blocat traseul Chișinău-Hîncești cu tehnică agricolă și au pornit într-un marș spre capitală.

Prim-ministrul Ion Chicu i-a acuzat că protestele acestora sunt orchestrate politic de către membri ai Platformei Demnitate și Adevăr și că ar fi ilegale, iar intențiile protestatarilor sunt doar de a câștiga mai mulți bani de la bugetul de stat.

La începutul lunii august, Guvernul a decis alocarea a 200 mln de lei pentru fermierii care au avut de suferit în urma secetei din acest an. Astfel, peste 200 mii de hectare vor fi despăgubite, cu peste 1000 lei per hectar. Ulterior, Executivul a mai alocat 100 de milioane de lei pentru subvenționarea fermierilor.


Pub