Principală  —  IMPORTANTE   —   Asociația Judecătorilor din Republica Moldova,…

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova, despre discursul procurorului general cu privire la dosarul „Metalferos”

Imagine simbol

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a venit cu reacție referitor la discursul susținut astăzi, 20 august, de către procurorului general. Asociația pledează pentru respectarea principiilor fundamentale ale procesului penal, în special principiile legalității și oficialității. Aceștia remarcă că una din premisele majore ale legalității procesuale este independența judecătorilor și a procurorilor.

„Urmare a discursului Procurorului General cu privire la dosarul „Metalferos”, Asociația Judecătorilor din Moldova reține că exercitarea controlului de legalitate a acțiunilor de urmărire penală, control care se efectuează în conformitate cu legislația procesuală, are un rol important la înfăptuirea justiției. O garanție în vederea asigurării legalității sunt și procedurile de control judiciar în cazul valorificării căilor de atac.

În acest context, Asociația pledează pentru respectarea principiilor fundamentale ale procesului penal, în special principiile legalității și oficialității. Totodată remarcăm că una din premisele majore ale legalității procesuale este independența judecătorilor și procurorilor.

Având în vedere că sunt vizate proceduri penale pendinte, Asociația consideră oportun a se abține de la orice comentarii care ar putea fi catalogate drept influențe indirecte asupra procesului de înfăptuire a justiției penale, iar pe această cale îndemnăm toți actorii interesați să manifeste prudență, corectitudine și echilibru în discursuri
„, se arată în nota emisă de Asociația Judecătorilor din Republica Moldova.

Procuratura Generală a Republicii Moldova a organizat joi, 20 august, un briefing de presă privind mersul investigațiilor în dosarul Metalferos. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că acțiunile procuraturii nu au legătură nici cu situația de pe piața metalelor, nici cu procesul de privatizare a companiei ”Metalferos”, și că o mare parte a resurselor financiare care circulau în afacere erau însușite prin diferite scheme. Stoianoglo a declarat că prejudiciul provocat de schemele de la Metalferos este de 1,2 miliarde de lei, iar principalul beneficar al acestora ar fi fost Vladimir Plahotniuc.

„Metalferos” reacționează: Procurorul general a fost indus în eroare intenţionat de către anumite persoane cu interes vădit de a calomnia și de a distruge compania