20 august 2020. COVID-19, PE SCURT: 522 cazuri noi de infectare. 40 – în rândul lucrătorilor medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

522 cazuri noi de infectare. 40 – în rândul lucrătorilor medicali

522 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 8 cazuri sunt de import:  Turcia-2 cazuri, câte un caz din Ucraina, Austria, Franța, Germania, Irlanda și SUA. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 3242 de teste. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 31 937 cazuri.

Din numărul cazurilor noi, 40 sunt lucrători medicali: medici-13,  asistenți medicali- 24, personal auxiliar-3.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că 444 de pacienți sunt în stare gravă, dintre care 27 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată) 1239 sunt în stare de gravitate medie.

Alte 242 persoane au fost tratate și externate. În total, 22 411 persoane au fost vindecate de COVID-19.

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor șapte decese provocate de COVID-19. Bilanțul victimelor a ajuns la 921.

Va fi activată secția pentru copiii cu COVID-19 la Ceadâr-Lunga și o secție de Terapie Intensivă la Comrat

În curând va fi activată secția pentru copiii infectați cu COVID-19, cu o capacitate de 20 paturi în cadrul Spitalului Raional Ceadîr-Lunga și o secție de Terapie Intensivă cu 6 paturi în cadrul Spitalului Raional Comrat. Subiectul a fost discutat la Comrat de ministra Viorica Dumbrăveanu și bașcana Irina Vlah. Ministerul Sănătății va oferi tot suportul pentru dotarea secțiilor cu echipamente și dispozitive medicale, astfel încât,  acestea să funcționeze la  capacitate maximă. La moment, sunt internați 61 pacienți în Spitalul Raional Ceadîr-Lunga și Spitalul Raional Comrat. În total, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 1782 de infectare cu COVID-19, în UTA Găgăuzia.

O tânără despre experiența sa: Covidul adoră să lucreze в тихоря. Să te facă să crezi că ești bine, dar de fapt…

O tânără din Chișinău, Adriana Vasilcov, a relatat într-o postare pe Facebook despre experiența prin care a trecut, după ce a fost testată pozitiv cu COVID-19. „Mi-a venit testul pozitiv la COVID pe 7 iulie 2020, dar am fost externată din spital abia acum două zile”, a menționat ea. Primele investigații făcute la spital au arătat că avea pneomonie bilaterală. „Zic, nu. Eu nu am febră. E imposibil, domn doctor. E posibil. Covidul adoră să lucreze в тихоря. Să te facă să crezi că ești bine, dar de fapt….”, mai arată ea. Adriana a mai povestit că în total a avut cinci teste pozitive și abia al șaselea i-a adus libertatea.

23 de persoane s-au infectat după ce au participat la diferite ceremonii

Pe parcursul ultimei săptămâni, au fost înregistrate trei cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în grup, ca urmare a desfășurării unor ceremonii, a anunțat vicedirectorul ANSP, Vasile Guștiuc. În localitatea Grozești, raionul Nisporeni, au fost confirmate cu noul coronavirus 11 persoane care au participat la o festivitate. Alte două ceremonii ce au avut loc în raionul Anenii Noi, în localitățile Roșcani și Mereni. Acolo au fost înregistrate câte șase cazuri de infectare. „Acele măsuri de relaxare care au fost acceptate de autorități, majoritatea dintre cetățeni rămân să nu le perceapă corect”, a spus Guștiuc.

Atenție! Pentru intrarea în Franța este obligatoriu prezentarea testului COVID-19

Din 19 august, pentru intrarea în Franța este obligatoriu prezentarea testului, cu rezultat negativ RT-PCR COVID- 19. Anunțul a fost făcut de compania aeriană AIR Moldova. Testul trebuie efectuat nu mai devreme de 72 de ore înainte de zbor.

„Stimați pasageri, în conformitate cu informația primită din aeroportul BVA, din 19 August, pentru intrarea în Franța este obligatoriu prezentarea testului, cu rezultat negativ RT-PCR Covid19, efectuat nu mai devreme de 72 ore până la zbor, cu excepția copiilor ce au vârsta de pînă la 11 ani. Completarea declarațiilor epidemiologice rămâne în vigoare”, se arată în mesajul companiei.

Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.