Ce efecte poate avea gălăgia asupra animalelor din pădure

Știm că ai vrea să pui muzică bună în mașină, să o dai tare și să dansezi cu picioarele goale pe pământ. Dar nu uita că ești oaspete în pădure sau pe malul lacului, iar gazdele ar putea fi deranjate de zgomotul pe care-l produci.

Conform studiilor, zgomotul produs poate avea diferite urmări asupra viețuitoarelor pădurii. De exemplu, zgomotul puternic ar putea să le provoace leziuni fizice directe. S-a descoperit că zgomotul produs de motociclete în deșert a cauzat pierderea auzului la iguane și la șobolanii-canguri (da, există așa specii! vezi aici). Zgomotul poate să afecteze și țesutul nervos al animalelor.

Animalele pot suporta zgomotul din câteva motive: pentru că nu vor să-și părăsească locul de trai sau pentru că sunt hrănite sau găsesc de mâncare în locurile zgomotoase. De aceea, unele specii de păsări care sunt expuse mai des la zgomote pot deveni tolerante în timp.

Cu toate acestea, multe animale „îngheață” instant atunci când aud zgomote. Unele specii au demonstrat o creștere dramatică a frecvenței cardiace și alte modificări fiziologice, în timp ce nu aveau schimbări vizibile ale comportamentului.

Totuși, există specii de animale care zboară/aleargă, se depărtează imediat cum aud zgomotele. Reacția lor devine mai gravă dacă anterior zgomotele au fost asociate cu urmări negative pentru ele. Aceste zboruri/plecări de panică fac unele specii de păsări să-și piardă ouăle sau să se ciocnească de liniile de electricitate.

Studiile au demonstrat că expunerea repetată la zgomot poate cauza stres cronic și duce la urmări negative pentru animale.

Citește reportajul „Cum ne bucurăm de natură fără a-i dăuna” în care vei afla de ce trebuie să strângi gunoiul după tine și ce pericol poartă gunoiul lăsat în pădure, de ce nu trebuie să facem focul pentru grătar direct pe pământ, dar să folosim un grătar.


Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  


Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.