Turist în Moldova: Palanca, Ștefan Vodă

Săptămâna aceasta vă propunem ca destinație satul Palanca din raionul Ștefan Vodă, localitatea care reprezintă extremitatea estică a țării. Numele acesteia e cunoscut de aproape fiecare locuitor de la noi – copii îl învață la lecțiile de geografie, cei maturi îl știu mai mult datorită punctului vamal din localitate. În ultimul timp Palanca este recomandată tot mai des și ca destinație turistică, datorită pensiunii „Casa Veche”. Aflată într-o zonă pitorească pe un deal (aici fiecare localnic îți va spune imediat că Palanca s-ar traduce din limba turcă veche ca „cetate”), pensiunea include două case vechi, una dintre care are o vârstă de circa o sută de ani și e acoperită cu stuf.  Proprietarii pensiunii, Tatiana și Zaharia Aramă, care au revenit în țară după mai mulți ani petrecuți peste hotare, au ținut să păstreze autenticitatea multor elemente din cele două case. De asemenea, musafirii care vin aici sunt ospătați cu mâncare din produse naturale, făcute după rețetele vechi de prin părțile locului. Așa că dacă îți este dor să te simți ca la „bunica acasă”  să știi ca Palanca cu pensiunea „Casa Veche” te așteaptă.

Unde este și cum ajungi

Palanca se află la 140 de kilometri de Chișinău. Călătoria din capitală durează circa 2 ore și va costa aproape 90 de lei. Biletele pot fi cumpărate la casele Gării de Nord. „Casa Veche” dispune de locuri de parcare și se află în proximitatea imediată a traseului național, la doar 1 km de Vama Palanca.

Ce oferă și cât costă

Toate spațiile de cazare au fost restaurate în stil eco, cu implicarea meșterilor din satul Palanca. Pereții din lut, acoperișul din stuf, ușile și ferestrele albastre, podul și beciul te duc cu gândul la gospodăriile ridicate odinioară prin părțile locului. „În casa acoperită cu stuf se află o cameră mare cu trei locuri de cazare. În cealaltă casă sunt alte trei odăi. „Cei care vin cu familia optează pentru prima casă, cea acoperită cu stuf, pentru că e mai mare”, ne povestesc cei de la pensiune. Cea de-a doua casă a început a fi ridicată încă în anii ’70 ai secolului trecut, dar nimeni nu a locuit în ea.

Tot aici se află o terasă de vară în stil rustic și un restaurant cu bucătărie regională, precum și un spațiu pentru ateliere culinare. Prețul de cazare într-o cameră cu pat dublu este de 1000 lei pe noapte, de luni până în joi, și respectiv de 1150 de vineri până duminică. Fiecare cameră dispune de propria baie, wi-fi, aer condiționat. Prețul include micul dejun și o gustare la sosire.

Majoritatea produselor folosite în meniul restaurantului sunt crescute în propria grădină, sau procurate de la gospodarii din lunca Nistrului. Așa că la pensiune ai posibilitatea să guști din bucate „exact ca la mama acasă” –  plăcinte sau pateuri cu cartofi făcute după rețete moștenite de la bunici, sos de rață sau iepuraș, zeamă de cocoș, sarmale sau năut.

Locuri frumoase de văzut

Oaspeții casei pot face tururi pe malul Nistrului cu bicicletele, pe care le pot închiria gratis chiar de la proprietarii pensiunii. Palanca se află pe o ridicătură a dealului, până la Nistru vei ajunge mergând pe jos timp de vreo zece minute, iar cu bicicleta și mai rapid. Dacă faci o tură prin sat vei vedea gospodării frumoase – în sat mai sunt gospodari care se ocupă cu producerea mierii sau cresc porubei. De asemenea, cu bicicleta poți face un tur până la vinăria  Et Cetera, care se află la vreo 14 kilometri de pensiune. Dacă ai venit pe mai multe zile și ești dispus să mai vezi și alte obiective turistice din apropiere, poți să vizitezi și satul Talmaza, din același raion, unde se află un Moara de vânt „Moș Tihon” , ridicată în sec XIX.

Ce spun localnicii/oamenii care au fost

„Linistit, luminos, atmosfera de casa. Recomand cu placere”,

„Loc extraordinar de plăcut și liniștitor. Proprietatea păstrează coloritul tradițional moldovenesc, bucatele gătite chiar de gazde sunt delicioase. Am fost plăcut surprinși de gustarea de bun venit, oferită de proprietari”,

„Loc de vacanță excelent pentru evadare. Ideal pentru șederi scurte și lungi. Mâncare autentică gustoasă, ospitalitate remarcabilă și experiență minunată!”,

„Un locușor ideal pentru un sejur de relaxare totală. Mulțumesc proprietarilor pentru ospitalitate și multă grijă din partea lor. M-am simțit ca acasă.Recomand cu încredere!”,

sunt doar câteva din recenziile celor care au vizitat pensiunea.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.