11:46:31 24.04.2024
Stiri

Chișinăul produce zilnic circa 500 de TONE de gunoi și numai 7% este reciclat: Consilierii PAS optează pentru parteneriat public-privat în domeniu

Actualitate 20.08.2020 14:43 Vizualizări1128 Autor: Ziarul National
Chișinăul produce zilnic circa 500 de TONE de gunoi și numai 7% este reciclat: Consilierii PAS optează pentru parteneriat public-privat în domeniu


Locuitorii Chișinăului produc zilnic circa 500 de tone de deșeuri menajere solide, dintre care doar 7-8% sunt sortate și supuse reciclării de către un agent privat, iar peste 90% ajung la poligonul de la Țânțăreni, raionul Anenii Noi. Astfel, cantitatea anuală de gunoi transportată la gunoiștea din Țânțăreni s-ar ridica la peste 160 de mii de tone.

Cifrele au fost prezentate astăzi, într-un briefing de presă, de către consilierii municipali ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Potrivit Ingăi Coșeru, volumul deșeurilor transportate la poligonul de la Țânțăreni ar putea fi redus cu 90% și așa ar putea fi evitate incendiile de tipul celui recent care a intoxicat localitățile din preajmă.

Coșeru conduce acum un grup de lucru care are drept scop identificarea soluției tehnice și financiare pentru sortarea deșeurilor menajere solide în Chișinău, iar Consiliul Municipal Chișinău a aprobat recent proiectul de decizie „cu privire la aprobarea măsurilor în vederea asigurării sortării deșeurilor menajere solide în municipiu Chișinău”. Scopul deciziei constă în promovarea sortării deșeurilor menajere solide prin inițierea unui parteneriat public-privat, care să presupună contractarea de către întreprinderea municipală „Regia Autosalubritate” a unui agent economic care va sorta deșeurile.

„Pentru a transporta deșeurile la poligonul de la Țânțăreni, Chișinăul achită zeci de milioane de lei anual. Predecesorii noștri au optat pentru achitarea de-a lungul anilor a sute milioane de lei în vânt, în loc să-și asume un proces eficient al gestionării deșeurilor”, a acuzat consiliera PAS.

Președintele fracțiunii PAS din CMC, Vasile Grădinaru, a enumerat mai multe soluții privind problema deșeurilor.

„Am propus închiderea a 1 700 de ghene care sunt amplasate în scara casei de locuit și nu permit colectarea separată a deșeurilor la sursă. Un alt pas a fost amenajarea în curți a platformelor de colectare a deșeurilor în mod separat. Odată cu implementarea măsurilor propuse de fracțiunea PAS, la poligonul de la Țânțăreni va ajunge doar 10% din masa totală a deșeurilor. Adică 18 mii de tone anual în loc de 180 de mii. Aceasta va rezolva majoritatea problemelor ecologice, va economisi zeci de milioane de lei anual legate de transportul deșeurilor, mentenanță, despăgubiri achitate comunelor afectate de activitatea gunoiștii și, cel mai important, va soluționa problema care generează nemulțumirea cetățenilor din comunele din preajma poligonului”, a spus Grădinaru.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md