Maia Sandu a comentat presupusa otrăvire a lui Aleksei Navalnîi: „Îi dorim sănătate și recuperare cât mai rapidă”

navalnîi

Lidera PAS, Maia Sandu, a comentat presupusa otrăvire a lui Aleksei Navalnîi, care în aceste momente se află la terapie intensivă într-un spital din Omsk.

„Este nevoie de mult curaj și multă perseverență ca să mergi împotriva curentului, să lupți cu corupția, să aperi drepturile și libertatea de a alege ale omului. Adesea, în multe țări, o astfel de poziție civică deschisă, onestă și curajoasă este însoțită de pericole, inclusiv pentru viața persoanei care se dedică acestei lupte. Oamenii care nu se vând și nu renunță la principiile lor inspiră un profund respect. În ciuda tuturor intimidărilor și amenințărilor pentru viața sa, Alexei Navalnîi nu a cedat și a continuat lupta împotriva corupției și pentru mai multă dreptate în societate. Îi dorim sănătate, recuperare cât mai rapidă și continuarea luptei pentru dreptate socială”, a comentat Sandu.

În dimineața zilei de astăzi, 20 august, purtătoarea de cuvânt a lui Alexei Navalnîi a anunțat că acesta a fost transportat de urgență la spital, după ce i s-a făcut rău în avion. Navalnîi se întorcea de la Tomsk spre Moscova. Purtătoarea de cuvânt a anunțat că acesta se află în reanimare și că ar fi vorba despre o otrăvire.

Nu este pentru prima dată când Navalnîi este otrăvit. Un caz similar a avut loc în urmă cu un an.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a menționat pentru presa rusă că Navalnîi este îngrijit de cei mai buni medici și că deocamdată nu se știe exact dacă e vorba despre o otrăvire. Totuși, în cazul în care va fi confirmată otrăvirea acestuia, Peskov spune că va avea loc o investigație a cazului.

Rezultatele analizelor medicale sunt aşteptate în cursul zilei de joi.

Unul dintre medicii de la spitalul unde a fost internat Navalnîi a afirmat joi că nu este sigur că liderul de opoziţie a fost otrăvit, după cum afirmă susţinătorii săi. Potrivit lui Anatoli Kalinişenko, medic la spitalul din Omsk, intoxicaţia este unul dintre posibilele diagnostice luate în considerare, dar testele în curs vor arăta cum stau lucrurile, transmite digi24.ro.

Soției lui Aleksei Navalnîi nu i-a fost permis să-l vadă

Soția lui Alexei Navalnîi și medicul acestuia nu au fost lăsați să intre în salonul din secția Terapie intensivă a Spitalului de Urgență din Omsk, unde este internat opozantul rus. Cei doi au venit de la Moscova. La spital, acestora nu le-a fost prezentat niciun document medical cu privire la procedura de tratament, scrie meduza.io.

Purtătorul de cuvânt al opozantului rus a declarat că din start cei de la spital i-au spus soției că Navalnîi nu a dat acordul ca să fie vizitat de rude, iar după au spus că pentru a intra în salon nu este suficient doar a prezenta pașaportul și i-au cerut soției certificatul de căsătorie. Chiar și așa, accesul nu i-a fost permis.

Șeful adjunct al Spitalului de Urgență din Omsk a declarat că Navalnîi primește asistența medicală necesară și că au fost antrenați toți specialiștii disponibili. Anatol Calnicenco a mai spus că nu vede necesitatea ca opozantul rus să fie transferat într-un spital din Moscova, precum a cerut soția acestuia.

La momentul de față, Aleksei Navalnîi este păzit de poliție, iar în instituția medicală se află și colaboratori ai Serviciului Federal de Securitate.


Aleksei Navalnîi, avocat şi activist anticorupţie, un critic vehement al preşedintelui Vladimir Putin, a stat de mai multe ori la închisoare în ultimii ani pentru organizarea de proteste anti-Kremlin şi a fost agresat fizic pe stradă de activişti proguvernamentali. Navalnîi a susţinut investigaţiile care, potrivit lui, dezvăluie corupţia oficială.

Luna viitoare vor avea loc alegeri regionale în Federaţia Rusă, iar Aleksei Navalnîi şi aliaţii săi se pregăteau pentru ele, încercând să sporească sprijinul pentru candidaţii pe care îi susţin.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente