fbpx

Știi cum să alegi corect un bec econom? Lucrurile la care trebuie să atragi atenție când citești eticheta

În Uniunea Europeană, fiecare sursă de lumină trebuie să dețină o etichetă energetică, care indică eficiența și cantitatea de energie consumată. În clasa A++ sunt incluse becurile LED, care sunt considerate cele mai econome. Lămpile cu becuri econome sunt încadrate în clasele A și B, cele cu halogen între C și G, iar lămpile cu becuri incandescente între clasele E și G.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Etichetele de pe lampă sau lustră ne indică performanța și clasa energetică a sursei de lumină folosită. De asemenea, acestea ne informează despre prezența surselor de lumină ce nu pot fi înlocuite, în cele mai multe cazuri, cu becuri LED, care sunt considerate cele mai performante în prezent.

Abrevierea LED vine din engleză și înseamnă diodă emițătoare de lumină. Cel mai mare avantaj al acestor becuri este consumul redus de electricitate, care folosește cu 85% mai puțină lumină decât becurile incandescente tradiționale. Astfel, costul final se reduce cu 80-90% din prețul anual achitat pentru aceeași cantitate de lumină provenită de la un bec incandescent.

Lămpile LED luminează imediat după aprindere la putere maximă, deci nu este perturbat de aprinderi sau stingeri dese. Durata de folosință poate varia de la 50.000 de ore până la 100.000 de ore, sunt rezistente la șocuri și deteriorări mecanice, iar consumul este de doar 10 kW/an. Un aspect la fel de important este faptul că produsele LED sunt ecologice, adică nu conțin substanțe toxice ca mercur, de aceea pot fi folosite fără teamă.

Performanța unei lămpi se măsoară în lumeni (lm), ceea ne permite să comparăm cantitatea de lumină emanată de diferite tipuri de becuri. Cu cât este mai mare valoarea fluxului luminos emis de un bec, cu atât este mai mare cantitatea de lumină generată de bec. De aceea, înainte de a cumpăra un bec, trebuie verificată valoarea fluxului luminos și eficacitatea acestuia. Becurile LED sunt cele mai performante, eficacitatea lor ajungând la 100 lm/W, pe când un bec incandescent are o eficacitate luminoasă de 11 lm/W.

„Progresul tehnologic din ultimele decenii a permis trecerea la noi tipuri de surse de iluminat, care prezintă o serie de avantaje considerabile față de sursele clasice. Becurile cu gaz halogen reprezintă o ameliorare față de tehnologia clasică, fiindcă durata lor de viață este considerabil mai mare și luminozitatea mai ridicată.

O tehnologie mai recentă și mult mai avantajoasă în termeni de consum al energiei electrice este tehnologia LED, care se bazează pe utilizarea diodelor electroluminiscente, ce oferă acestei surse de iluminat moderne o durată mai mare de viață, dar și intensitate luminoasă maximă.

Agenția pentru Eficiență Energetică implementează o serie de măsuri în scopul încurajării cetățenilor, dar și a autorităților publice, de a trece la utilizarea surselor de iluminat cu tehnologii avansate, care prezintă avantaje importante și conduc la scăderea consumului de energie electrică”, spune Alexandru Ciudin, directorul AEE.

Astfel, Agenția pentru Eficiență Energetică a lansat, în prima jumătate a anului curent, un Apel pentru Propuneri de Proiecte, care presupune modernizarea sistemului de iluminare publică în cadrul localităților din subordinea autorităților administrației publice locale de nivelul I (sate și comune). Bugetul alocat pentru sprijinirea proiectelor este de aproximativ 40 de milioane lei.

Apelul este destinat beneficiarilor din sectorul public, care au ca obiectiv reabilitarea și creșterea randamentului sistemelor de iluminat public, dar și oferirea suportului autorităților administrației publice locale în achiziționarea unor soluții de iluminat performante și eficiente din punct de vedere energetic.

Articole asemănătoare

Back to top button