image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Dezamăgiți de rezultatul negocierilor de la Guvern, agricultorii se vor întâlni azi cu liderii fracțiunilor parlamentare

Reprezentanții agricultorilor care protestează deja a opta zi la marginea orașului Chișinău, vor avea azi o întâlnire cu liderii fracțiunilor parlamentare la ora 12.00. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

Ieri, 18 august, reprezentanții agricultorilor au solicitat o întâlnire cu liderii fracțiunilor parlamentare , nemulțumiți de faptul că întâlnirea cu premierul Ion Chicu și cu ministrul Agriculturii Ion Perju, nu s-a soldat cu o reacție pe măsura așteptărilor referitor la revendicările înaintate.

„Reprezentanții fermierilor cu liderii fracțiunilor și membrii grupului de lucru parlamentar este planificată pentru orele 12:00, la Parlament. Sper că în următoarele ore nu vor interveni schimbări”, a anunțat vicepreședintele Parlamentului.

Amintim că agricultorii afectați de secetă solicit autorităților îndeplinirea a patru revendicări:

1. Un suport pentru acoperirea pierderilor financiare suportate de către agricultori care să fie de cel puțin 3 000 de lei per hectar și să fie distribuite de consiliile raionale în baza actelor eliberate de către comisiile pentru situații excepționale și APL sau prin AIPA, dar prin modificarea regulamentului existent, instituind o procedură simplă de prezentare a actelor.

2. Instituirea stării de urgență pentru sectorul agrar în zona de centru și sud a republicii, cu eliberarea necondiționată a certificatelor de stare de forță majoră care le va permite să-și reeșaloneze datoriile fata de creditori.

3. Posibilitatea de returnare sau cesionare a TVA-ului adunat de ani de zile în cont, în achitarea datoriilor furnizorilor din domeniu.

4.Scutirea de la plata impozitelor salariale și funciare ale agricultorilor afectați de aceste calamități pentru anul 2020 și vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: