image
Sursa foto: mecc.gov.md

Fosta și actualul ministru al Educației oferă date diferite referitor la produsele de dezinfectare pentru școli și grădinițe

Ministrul Educației Igor Șarov a declarat că partenerii de dezvoltare au asigurat toate instituțiile de învățământ din RM cu produse de igienă, dezinfectant și săpun lichid în valoare de 485.000 de dolari pentru trei luni, Monica Babuc susține că aceste produse sunt doar pentru două luni. Pentru lunile noiembrie și decembrie Guvernul va aloca 31 de milioane de lei pentru procurarea produselor, anterior Ion Chicu susținea că probabil vor fi alocate 50 de milioane de lei.

În cadrul unui briefing referitor la aprobarea „Reglementărilor speciale privind organizarea anului de studii 2020-2021, în contextul epidemiologic de COVID-19, pentru instituțiile de învățământ”, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a declarat că datorită aportului UNICEF și fonduri oferite de către USAID toate școlile și grădinițele la nivel național vor fi asigurate cu produse de igienă.

„Setul standart este pentru aproximativ 3 luni și va include soluție dezinfectantă pe bază de alcool, săpun solid și lichid, bugetul total estimat este de 485.000 de dolari SUA. La fel monitorizăm aprovizionarea instituțiilor cu cantități necesare de săpun, dezinfectanți pentru realizarea măsurilor de dezinfecție și de asigurarea recomandărilor sanitar- epidimiologice”, a menționat ministrul Educației.

Tot astăzi în cadrul unei conferințe de presă, Monica Babuc președintele grupului de lucru parlamentar privind începerea anului de studiu în sistemul național de educație în condiții de pandemie a anunțat alte date.

„Primul lucru pe care l-am discutat este asigurarea cu matriale de protecție, dezinfectanți a instituțiilor de învățământ. În urma discuțiilor cu reprezentanții instituțiilor de învățământ și a APL-urilor din teritoriu am ajuns la cifra estimativă de 31 de milioane de lei care trebuie să fie cheltuită în lunile noiembrie și decembrie. Pentru luna septembrie și octombrie sistemul nostru de educație este asigurat cu acești detergenți, mulțumim partenerilor noștri de dezvoltare în primul rând celora de la UNICEF, care au asigurat cu cele necesare toate instituțiile de învățământ.

Am discutat cu ministerul Finanțelor și în luna septembrie cele 31 de milioane de lei pentru procurarea dezinfectanților pentru lunile noiembrie și decembrie să fie trasnferați MECC-ului pentru organizarea licitațiilor pentru achiziționare a mijloacelor de protecție”, a declarat fosta ministră a Educației, Monica Babuc.

La începutul lunii august premierul Ion Chicu a declarat că probabil de la 1 septembrie își vor începe activitatea toate instituțiile de învățământ. Pentru aprovizionarea școlilor, grădinițelor cu echipamente de protecție epidemiologică, autoritățile au nevoie de circa 50 de milioane de lei. Chicu susținea că Guvernul ar putea acorda acești bani.

Noutăţile partenerilor

comentarii: