(video) „769 de școli au ales prezența fizică a elevilor la studii 100%”. Instituțiile de învățământ au ales modelul după care urmează să studieze, începând cu 1 septembrie

Ministrul Educației, Igor Șarov, susține un briefing de presă referitor la aprobarea „Reglementărilor speciale privind organizarea anului de studii 2020-2021, în contextul epidemiologic de Covid-19, pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar.”

Foto: privesc.eu

Ministrul Igor Șarov a menționat că principiile de bază ale redeschiderii instituțiilor de învățământ sunt: asigurarea unui spațiu educațional și a unui mediu protejat; dezvoltarea unei culturi a încrederii, care înseamnă respectarea disciplinei, a atitudinii etice și cea de respect pentru profesori, elevi, părinți și existența unei informări corecte și continue.

„Împreună construim rezistența sistemului educațional, iar pentru aceasta mobilizăm la nivel național, întreaga comunitate educațională pentru respectarea, protecția și asigurarea drepturilor copilului la educație de calitate în contextul începerii unui nou an de studii”, a afirmat Șarov.

Astfel, pentru demararea noului an de studii instituțiile de învățământ vor parcurge trei etape și anume:

-etapa de pregătire a redeschiderii instituțiilor de învățământ în cadrul căreia vor fi autoevaluate oportunitățile și riscurile iminente de redeschidere a instituției, realizate acțiuni de dotare cu echipamente de protecție individuală, produse de curățenie și dezinfectante, elaborat planul instituțional de redeschidere și reluare a activității, instruirea/ informarea angajaților și a părinților despre noile condiții de activitate a instituției;

- etapa de adaptare/revenire în instituția de învățământ va fi stabilită perioada pentru fiecare clasă a activităților de consolidare/ aprofundare și după caz, recuperare a realizării curriculumului şcolar în perioada martie-mai 2020 în cadrul învățământului la distanță. În această perioadă elevii nu vor fi notați;

- etapa de bază în cadrul căreia va fi organizat procesul educațional în siguranță și în conformitate cu prevederile Curriculumului Național.

Referitor la selectarea de către instituțiile de învățământ a modelelor privind noul an de studii, conform datelor colectate de la organele de specialitate locale în domeniul învățământului, din numărul total de 1249 de instituții de învățământ general, inclusiv 23 private, au ales:

Modelul 1 „Prezența la școală 100%”, ales de 769 de instituții, ceea ce constituie 62, 83%.

Modelul 2 „Învățarea pe schimburi”, ales de 119 insituții de învățământ, adică 9, 72%.

Moldelul 3 „Învățarea combinată, zile de prezență și zile la distanță”, ales de 4 instituții, adică 0,33%.

Modelul 4 „Hibrid. Învățarea pe grupe, 50 de copii în clasă/50 de copii de la distanță”, a fost selectat de 17 insituții, adică 1,39%.

Modelul 5 „Alternanță, pe săptămâni”, ales de 15 instituții, ceea ce constituie 1,23%.

Modelul 6 „Exclusiv online”, ales de 0 insituții.

Potrivit ministrului Educației, Igor Șarov, ultimul model este rezervat pentru situații excepționale, în caz de plasarea în carantină a localității sau instituției.

Modelul 7 „Mixt, combinarea la nivel de învățământ a modelelor 1-6”, ales de 261 de instituții, adică 21,32%.

„Din numărul total, la moment 976 de instituții , adică 78,14% nu vor întâmpina probleme de ordin tehnic în implementarea modelului selectat. Din numărul total de instituții, 305 vor avea nevoie de resurse financiare suplimentare pentru implementarea modelului selectat”, a declarat Șarov.

În urma modelelor selectate, peste 3000 de cadre didactice vor avea o normă didactică mai mare de 1,5, adică mai mult de 27 de ore pe săptămână.

„În acest sens, vom avea modificări la Legea nr.270, astfel încât să putem susține financiar efortul cadrelor didactice”, a conchis Igor Șarov.

Ministrul Igor Șarov a menționat că în anul 2020 vor fi reeditate 50 titluri de manuale școlare în corespundere cu curriculumul, ediția 2019. Abecedarul și Bucvari pentru clasele I vor fi distribuite în instituțiile de învăţământ din țară până la 1 septembrie 2020. Variantele pdf ale manualelor reeditate vor fi plasate pe site-ul Centrului Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educației și vor putea fi accesate/ descărcate de cadre didactice, elevi și părinți.

UNIMEDIA transmite live:


Pub