PLDM invită PAS și Platforma DA într-un Bloc electoral comun pentru prezidențiale

Partidul Liberal Democrat din Moldova, care l-a reales recent pe fostul premier Vlad Filat în funcția de președinte, a lansat o invitație către Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate. Este vorba despre crearea unui Bloc electoral comun pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Foto: UNIMEDIA

„Biroul Permanent Central al Partidului Liberal Democrat din Moldova, în urma analizei situației de criză cu care se confruntă Republica Moldova, conștientizând importanța scrutinului prezidențial din 1 noiembrie anul curent, realizând pericolul deturnării vectorului de politică externă prin abandonarea parcursului de integrare europeană, luând în calcul pericolul izolării Republicii Moldova și transformării ei într-un stat extrasistemic și eșuat, reiterând necesitatea implementării complete a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, înțelegând pericolul federalizării Republicii Moldova, apreciind situația economico-socială și sanitară ca fiind una catastrofală, ținând cont de recomandările partenerilor noștri din familia politică a PPE,

recunoscând că doar prin unitatea de acțiuni a partidelor pro-europene și naționale poate fi atins obiectivul aderării Republicii Moldova la UE,

invită PAS și Platforma DA la dialog în vederea creării unui Bloc Electoral, care să participe cu un candidat comun la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și cu o listă comună la alegerile parlamentare anticipate care sunt absolut necesare ieșirii Republicii Moldova din criză”, se arată într-un comunicat de presă al PLDM.

Potrivit formațiunii, „chiar dacă timpul e foarte scurt, prin voință politică, este încă posibilă desemnarea unui candidat comun pentru scrutinul prezidențial prin crearea acestui Bloc Electoral, în care toate cele trei formațiuni să-și manifeste identitatea și interesele electoratului propriu, dar, mai ales, să-și valorifice potențialul în promovarea interesului național al Republicii Moldova”.

PLDM menționează că e deschis pentru orice format de negocieri pentru care vor pleda celelalte două formațiuni, care nu au răspuns deocamdată apelului.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, și-a anunțat candidatura pentru prezidențiale încă în luna martie 2020, după ce apelul formațiunii privind desemnarea unui candidat comun a rămas fără vreun răspuns din partea partenerilor de bloc.

Lidera PAS, Maia Sandu s-a arătat dispusă să susțină doar pe jumătate apelul lui Năstase, în ceea ce privește „candidatul comun al tuturor forțelor pro-europene”. Fosta prim-ministră a precizat însă că persoana susținută trebuie să fie cea care are cele mai mari șanse de câștig, potrivit sondajelor. Acestea o poziționează pe Maia Sandu pe locul doi în topul preferințelor alegătorilor, într-un eventual scrutin prezidențial, după actualul șef de stat, Igor Dodon.

Pe 18 iulie 2020, PAS a înaintat-o pe Maia Sandu drept candidata formațiunii la scrutinul prezidențial.

La alegerile prezidențiale din 2016, Andrei Năstase s-a retras din cursă în favoarea Maiei Sandu, deși „sondajele îi ofereau lui mai multe șanse de câștig”, spune liderul Platformei DA. Maia Sandu a pierdut atunci, în turul doi, în fața lui Igor Dodon, cu o diferență de peste 4 puncte procentuale.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat anterior că dacă în 2016 Andrei Năstase ar fi fost candidatul dreptei pentru funcția de șef de stat, acesta ar fi învins în turul doi.


Pub