Avizul Comisiei de la Veneția cu privire la Codul Electoral: Schimbările nu pot fi aplicate pentru alegerile prezidențiale

Ministerul Justiției a recepționat opinia comună urgentă a OSCE/ODIHR și Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege nr. 263, ce se referă la modificarea Codului electoral, Codului contravențional și Codului serviciilor media audiovizuale.

Foto: UNIMEDIA

Ministerul Justiției a recepționat opinia comună urgentă a OSCE/ODIHR și Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege nr. 263, ce se referă la modificarea Codului electoral, Codului contravențional și Codului serviciilor media audiovizuale.

În aviz, printre altele, ODIHR și Comisia de la Veneția salută eforturile Republicii Moldova de a amenda cadrul său legal și instituțional, pentru a-l aduce în conformitate cu angajamente relevante față de OSCE, Consiliul Europei și alte instrumente internaționale legate de drepturile omului.

Prin aviz se stabilește că, schimbările propuse sunt tehnice și ar fi putut fi aplicate pentru alegerile prezidențiale, dacă ar fi fost adoptate până la începutul perioadei electorale.

Avizul aduce mai multe clarificări referitoare la libertatea de exprimare în procesul electoral, observarea alegerilor, așa-numitele ,,resurse administrativ”, utilizarea imaginii persoanelor străin.

Iată ce se găsește în concluziile Comisiei de la Viena:

1. „Campaniei electorale” trebuie să aibă o definiție mai clară, iar timpul pentru campania din turul II trebuie să fie mai bine explicat

2. dispoziții suplimentare care vizează prevenirea utilizării incorecte a resurselor administrative;

3. extinderea gamei de sancțiuni care ar putea fi aplicate pentru încălcarea regulilor campaniei;

4. definiția largă a persoanelor îndreptățite să depună plângeri sau contestații, precum și actele contestabile;

5. Termenele pentru reclamații și contestații trebuie să fie mai clare.

Pentru a îmbunătăți în continuare respectarea proiectului de lege cu obligațiile internaționale, standardele privind drepturile omului și angajamentele OSCE, ODIHR și Comisia de la Veneția au făcut recomandări esențiale privind:

1. restricțiile privind libertatea de exprimare - în ceea ce privește participarea la campanie, discursul de ură și instigarea la discriminare trebuie să fie modificate și redactate în conformitate cu dreptul constituțional și internațional privind drepturile omului;

2. trebuie să existe un mecanism de aplicare eficient pentru a preveni utilizarea necorespunzătoare a resurselor administrative,

3. accesul observatorilor la toate etapele procesului electoral,

4. sancțiuni legate de observatorii electorali și mass-media, care ar trebui să respecte principiile proporționalității și egalității și să fie supuse controlului judiciar efectiv.

Amintim că la data de 9 iulie curent, Parlamentul a votat un proiect de lege în primă lectură cu privire la unele modificări la Codul Electoral.


Pub