Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Statele UE nu recunosc rezultatul…

Statele UE nu recunosc rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus, anunţă liderii UE

Statele membre ale Uniunii Europene nu recunosc rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus din 9 august, în urma cărora actualul preşedinte Aleksandr Lukaşenko a fost proclamat câştigător, au anunţat miercuri liderii UE, reuniţi într-un summit extraordinar prin videoconferinţă.

Dând asigurări că UE este „alături” de poporul acestei ţări, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a adăugat că UE va adopta „în curând” sancţiuni împotriva unui număr „substanţial” de lideri ai regimului lui Aleksandr Lukaşenko, responsabili de „violenţe, represiuni şi fraude electorale”, relatează AFP şi dpa, citat de Agerpres.

Susţinem cu fermitate dreptul poporului din Belarus de a-şi determina propriul destin„, a insistat Charles Michel, dând asigurări privind unitatea celor 27 în această chestiune după reuniunea lor prin videoconferinţă.

Cancelarul Angela Merkel, a cărei ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a subliniat că belaruşii trebuie „trebuie să-şi găsească propria cale”, înainte de a face apel la un dialog care să-l includă pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

În ultimele zile, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Aleksandr Lukaşenko în funcţia de preşedinte, în scrutinul prezidenţial din 9 august. Opoziţia, care este convinsă că votul a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar candidatei opoziţiei Svetlana Tihanovskaia doar 10%.

Poliţia belarusă a intervenit violent împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia, dintre care mulţi au declarat că au fost trataţi necorespunzător sau chiar torturaţi în detenţie.