19 august 2020. COVID-19, PE SCURT: Număr-record de infectări. 626 persoane, testate pozitiv

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Record: 626 cazuri noi de infectare

626 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 4 cazuri sunt de import  – Turcia. cazurile au fost confirmate în urma procesării a  2889 teste.  Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 31415 cazuri.

Din numărul noilor cazuri, 29 sunt lucrători medicali: medici-9,  asistenți medicali- 18, personal auxiliar-2.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că 512 de pacienți sunt în stare gravă,  dintre care 31 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată. 1257 de bolnavi sunt în stare de gravitate medie.

Alte 284 persoane au fost tratate și externate. În total, 22 169  persoane au fost vindecate de COVID-19.

Totodată informăm despre înregistrarea altor șase  decese provocate de COVID-19. Bilanțul victimelor a ajuns la 914 cazuri.

Mai mult de 60 la sută din școli au optat pentru prezența elevilor 100% în sălile de clasă

769 din numărul total de 1240 instituții de învățământ general au selectat pentru noul an de învățământ modelul I de studii– prezența fizică la școală 100% a elevilor și a profesorilor. iar 119 au optat pentru modelul II – învățarea pe schimburi, a anunțat în cadrul unui briefing ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov.

4 instituții au ales modelul III – învățarea combinată (zile de prezență și zile la distanță),  17 modelul 4 – hibrid, învățarea pe grupe: 50% copii în clasă, 50% copii de la distanță, 15 au optat pentru modelul V – învățarea alternantă, pe săptămâni, iar 261 pentru modelul VII – mixt (combinarea la nivelul treptelor de învățământ a modelelor 1-6).

 Ministrul a spus că modelul 6 – învățarea exclusiv online nu a fost selectat de nici o instituție de învățământ. Acesta este rezervat doar cazurilor excepționale de carantină în localitate sau în instituție.

Managerii școlilor urmează să asigure toate condițiile de prevenire a cazurilor de infecției cu COVID-19 – termometria elevilor, a profesorilor și dezinfectarea suprafețelor din interiorul instituțiilor.

Distribuitorii de medicamente spun că dispun de stocuri suficiente pentru sezonul rece și COVID -19

Distribuitorii de medicamente dau asigurări că sunt pregătiţi pentru sezonul rece al anului şi au stocuri suficiente de medicamente şi dispozitive medicale, inclusiv măşti, mănuşi şi dezinfectanţi, în contextul pandemiei COVID-19. Informația a fost prezentat în cadrul unei întrevederi cu conducerea Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM). Directorul AMDM, Eremei Priseajniuc a menționat  că în această perioadă este important de a fi conjugate eforturile pentru a asigura accesul la medicamente pentru toți cetățenii Republicii Moldova, dar și pentru identificarea soluțiilor, ca în viitorul apropiat, țara noastră să poată beneficia de vaccinuri și medicamente împotriva COVID-19, eficiente și sigure, validate conform tuturor rigorilor internaționale.

Belarus versus Moldova

Într-o postare pe Facebook, fosta ministră a Sănătății Ala Nemerenco a prezentat datele statistice comparative privind infecția COVID-19 din Belarus și Moldova. „Dacă statisticile în această țară sunt măcar aproximativ veritabile și am putea să le dăm crezare, atunci analiza lor te pune pe gânduri„, scrie ministra.

– Cu o populație de 9,413,446 (rencensămant 2019), cu regim liber în pandemie, fără restricții, doar cu recomandări de la medici, Belarus a raportat 69673 cazuri.
– Cu o populație de 3,5 mln (în realitate vreo 2,9 mln), 2 luni de restricții severe, cu amenzi înalte, economie pusă pe brânci, cu mesaje întortocheate și recomandări contrariate, Republica Moldova a raportat 30789 cazuri.

Belarus a înregistrat 617 decese versus Moldova cu 908 decese.

De o săptămâna în Belarus au loc proteste în care nu se mai păstrează distanța socială și nu toți poartă măști. Conform tuturor teoriilor epidemiologice, indicatorul de contagiozitate ar trebui să explodeze. Dar el nu explodează. Ba mai mult, coboară. „În schimb totul explodează în Moldova”, scrie Ala Nemerenco.

18.08 – 84 cazuri în Belarus/ 412 în Moldova
17.08 – 73 / 194
16.08 – 92 / 278
15.08 – 115 / 422
14.08 – 105 / 396
13.08 – 101 / 390
12.08 – 97 / 474

„Ambele țări au în frunte președinți cu comportamente și tendințe dictatoriale. De guvernele de sub ei nu vorbim – sunt niște umbre ale dorințelor șefilor. Și totuși, cine ziceți că minte? Lukașenko sau Dodon?”, mai arată fosta ministră.

După o pauză de cinci luni, iubitorii de muzică au participat la un spectacol în aer liber la Butuceni

Melomanii au avut parte de un spectacol deosebit la Butuceni. Concertul, organizat în aer liber, a adunat doar 50 de spectatori şi i-a avut în calitate de invitaţi pe muzicienii Ansamblului „Select Cvartet” de la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, scrie Canal2. Muzicienii spun că au dus dorul evenimentelor culturale. La toate cele trei concerte, sub genericul „Cu dragoste de Butuceni”, pot intra cele mult 50 de spectatori. Evenimentele muzicale se desfăşoară cu respectarea regulilor impuse de către epidemiologi. Spectacole similare vor mai fi organizate în data de 27 și 29 august.

Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.