„Stop viteză la drum” – Campania de prevenire a accidentelor rutiere

Accident în capitală, două automobile s-au ciocnit violent pe viaduct; un taxi a tamponat o persoană care traversa regulamentar strada; un automobil a ajuns în șanț după ce a fost tamponat de o mașină care se deplasa cu viteză etc. Acestea sunt doar câteva dintre accidentele rutiere produse săptămâna trecută. În fiecare an vedem tot mai multe cazuri când de vină de astfel de accidente se fac șoferii care se deplasează cu viteze excesive. De aceea, Kaufland Moldova, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne și Primăria municipiului Chișinău, au lansat o campanie de sensibilizare a opiniei publice și prevenire a accidentelor rutiere, cauzate de depășirea limitei de viteză: „Nu se va întâmpla cu mine. Sigur? Stop viteză la drum”. Prin această campanie, Kaufland se alătură eforturilor de comunicare pe care le întreprind autoritățile pentru a responsabiliza conducătorii auto în trafic.

Viața are prioritate, iar nerespectarea regulilor circulației rutiere poate avea urmări fatale. Viteza ucide! Siguranța în trafic este responsabilitatea tuturor. Prin acțiunile și materialele campaniei, ne propunem să sensibilizăm opinia publică și să creștem gradul de conștientizare printre conducătorii auto. Credem, că printr-o informare corectă și acțiuni comune, putem contribui la prevenirea accidentelor rutiere, dar și la responsabilizarea șoferilor în trafic”, susține Cristina Aramă, PR manager Kaufland Moldova.

Scopul nostru este să construim o capitală cu străzi sigure. Pe lângă acțiunile pe care le întreprindem ca autoritate publică, ne dorim să informăm și să educăm participanții la trafic. Siguranța la drum este o responsabilitate comună, atât a autorităților, cât și a conducătorilor auto și a pietonilor. Nu ne costă nimic să fim atenți la semafor, să ne uităm mereu la stânga și la dreapta și să respectăm regulile circulației rutiere. Viața are prioritate. Stop viteză la drum”, a menționat Angela Cutasevici, viceprimara mun. Chișinău.

Dacă vedem că șoferul conduce prea repede, noi, pasagerii, trebuie să-i spunem „Ei, șeful, las-o mai moale!”, a adăugat Valeriu Rașcu, fondatorul Băncii de Bancuri și unul dintre ambasadorii acestei campanii de sensibilizare.

„Nimic nu consolidează mai mult oamenii decât o problemă comună, îi unește și îi motivează la acțiuni, în momentul în care ei înțeleg că fără implicare, nimic nu poate fi soluționat. Problema accidentelor rutiere este pe agenda Ministerului Afacerilor Interne, dar și a țării, iar implicarea societății civile în soluționarea ei, este enorm de importantă. În acest context, vin cu un mesaj din numele echipei MAI, prin care îmi exprim aprecierea și susținerea inițiativei înaintate de Kaufland Moldova, prin care am acceptat să fim parteneri în această campanie, menită să transmită cetățenilor  Republicii Moldova mesaje care să-i motiveze să respecte regulile circulației rutiere, să se informeze mai mult despre riscuri, să opteze pentru viteză în activități sportive și alte procese care aduc rezultat, dar, nici într-un caz „Viteză la drum”, a declarat ministrul Pavel Voicu în timpul lansării acestei campanii. De asemenea, el a anunțat că în cadrul acestei campanii, Inspectoratul Național de Securitate Publică va desfășura o serie de acțiuni pentru depistarea și documentarea conducătorilor auto ce depășesc limita de viteză.

În anul 2018, din cauza nerespectării regimului de viteză, s-au produs 836 de accidente rutiere, soldate cu 149 de decese, iar alte 993 de persoane au suferit diferite traumatisme. Pe parcursul anului 2019, din cauza depășirii limitei de viteză, neadaptarea vitezei la condițiile rutiere s-au produs 688 de accidente rutiere, soldate cu 115 decese, iar alte 861 de persoane au suferit diferite traumatisme.

În același timp, pe parcursul anului 2019, pentru depășirea vitezei de circulație, au fost întocmite 134.187 de procese-verbale. Au fost inițiate și cauze penale, în cazul a 326 de accidente rutiere, produse din cauza depășirii limitei de viteză, neadaptarea vitezei la condițiile rutiere, condițiile meteo, etc.

În primele 7 luni ale anului 2020, Inspectoratul Național de Securitate Publică al IGP, a realizat un șir de acțiuni pentru combaterea „curselor ilegale”. Astfel, pentru încălcarea regulilor de circulație rutieră și manifestarea unui comportament agresiv, în baza articolului 2411 din Codul contravențional, au fost documentați deja 137 de conducători auto.

Respectarea regulilor circulației rutiere poate salva vieți!

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.