Cât costă să-ți faci un test COVID-19

Dacă vrei să mergi peste hotare, te întorci de la odihnă și vrei să te asiguri că nu ești infectat sau poate ești neliniștit din cauza unor simptome și vrei să faci testul pentru depistarea COVID-19, Moldova.org îți prezintă prețurile pe care ți le-ar cere diferite instituții medicale private din țară.

Cele mai multe alegeri sunt la „Invitro Diagnostics”. Laboratorul medical propune testarea la COVID-19 și eliberarea rezultatului în limba română, engleză și rusă. Testul eliberat în limba română și rusă costă 800 de lei, iar în limba engleză costă cu 100 de lei mai mult. Același laborator propune testarea la prezența anticorpilor prin două metode. Testul Abbott costă 250 de lei și prezintă o acuratețe de peste 99%.

Laboratorul recomandă ca testul la COVID-19 să fie făcut începând cu ziua a 4-a de la infectare. Dacă vrei să soliciți această analiză, trebuie să te asiguri că ai simptome și medicul ți-a recomandat să faci această analiză. Poți să soliciți testul dacă au trecut cel puțin 3-4 zile de la contactul cu o persoană suspectată de COVID-19 sau la întoarcerea din țările cu zone de risc crescut. Rezultatele se eliberează într-o zi. Nu este necesară programarea prealabilă.

Laboratorul mai are câte o filială în Bălți și Hâncești.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/1527227427446984/

800 de lei costă testul COVID-19 și la laboratorul Alfa Diagnostica. Totuși, un test ultrasensibil al cărui rezultat va fi gata în 3 ore costă 1900 de lei. Testarea este posibilă în doar trei oficii localizate în Chișinău.

Laboratorul analitic MedExpert recoltează probe pentru testul COVID-19 în patru filiale, trei la Chișinău și una la Soroca. Testul costă 755 de lei. Pentru a beneficia de acest serviciu, trebuie să te programezi. Rezultatul este gata după 24 de ore după efectuarea testului.

Laboratorul recomandă: cu 3 ore înainte de prelevarea materialului:

  • nu mânca
  • nu consuma lichide
  • nu te spăla pe dinți
  • nu clăti gura, gâtul
  • nu mesteca gumă
  • nu fuma.

În acest laborator poți depista și dacă ai sau nu anticorpi la coronavirus.

Laboratorul Synevo nu face teste COVID-19, însă poate depista anticorpii la COVID-19 contra sumei de 350 de lei. Laboratorul are filiale la Bălți, Fălești, Orhei, Cahul, Comrat, Ceadâr-Lunga.

De la începutul pandemiei, până ieri, 18 august, au fost efectuate 183 923 de teste, atât în spitalele de stat, cât și în laboratoarele private.


Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  


Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.