„Copilul trebuie să poată să-și exprime durerea”/Viața de părinte singur

Timp de 12 episoade, Adriana Boroș și Maxim Moșnoi au vorbit despre cum să fii un tată mai bun. În ultimul filmuleț din această serie, vorbim despre viața cu un singur părinte. Iată care sunt cele mai importante idei din acest material:

  • În momentul în care ești părinte singur, indiferent dacă ești tată sau mamă, responsabilitatea este mult mai mare.
  • Chiar dacă este departe, din diferite motive, tatăl trebuie să se implice în viața copilului. Tatăl poate să ia copilul pe câteva zile la el, să vină să-l vadă, adică să ofere timp destul copilului și să-și păstreze imaginea de tată bun.
  • Scopul tău principal este calitatea timpului pe care-l petreci cu copii tăi și cât de mult ești interesat și implicat în tot ceea ce înseamnă viața copilului.
  • Este vorba despre implicarea emoțională, spune Maxim Moșnoi, pentru că tatăl poate fi absent din viața copilului chiar dacă locuiesc în aceeași casă. Și sunt cazuri când părinții sunt divorțați, iar tatăl este foarte prezent.
  • Dacă părintele este absent total, dacă a plecat va trebui să ne asumăm acest fapt și durerea copilului, care va exista, să-l asigurăm de dragostea noastră și să-i găsim copilului alte persoane de sex masculin care ar putea să devină o referință pentru el.
  • Dacă părintele a decedat, în primul rând ar trebui să-i oferiți posibilitate copilului să facă terapie. Este important ca copilul să poată să-și exprime durerea, să poată să-și exprime supărarea și să nu încercăm să compensăm foarte mult prin chestii materiale sau să încercam să cosmetizăm durerea.
  • Tatăl trebuie să vorbească cu copilul despre motivul absenței mamei. Dar mesajele trebuiesc adaptate realității copilului, vârstei lui.
  • Sfătuiesc mamele și tații să găsească zone pentru ei, să se simtă femei și bărbați, nu doar părinți, să-și găsească hobby-uri, să nu se definească 100% doar cu acest rol.

Puteți vedea materialul integral despre viața de părinte singur mai jos:

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/1269853853407911/

Vezi și cum educăm fără violență în familie:

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/684441972416437/

Și cum abordăm educația sexuală a copiilor:

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/730269531089895/

Poți urmări toate materialele din această serie aici.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.