Rezultatele concursului și ordinul de numire în funcție a directorului celui mai mare spital din țară, contestate în instanță

Julieta Savițchi
19/08/2020
CIJM

Neurochirurgul Aurel Bodiu, candidatul care a pierdut concursul pentru funcția de director al Spitalului Clinic Republican Timofei Moșneaga (SCR), a contestat în instanță rezultatele concursului și ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale privind numirea lui Andrei Uncuța în funcția de director al SCR.

Semnatarul cererii a invocat mai multe nereguli privind desfășurarea concursului pentru funcția de director al SCR, în special conflictul de interese admis de către unii membri ai comisiei.  

„Președintele comisiei a încercat să reducă transparența ultimelor două etape ale concursului prin confruntări publice directe cu reprezentanții mass-media, pe care a încercat să-i înlăture și să-i împiedice să filmeze. A încercat să conteste dreptul deputaților Parlamentului Republicii Moldova de a asista la concurs. Organizatorul concursului a comunicat cu contracandidatul meu pentru a-l ruga să asigure filmarea concursului, în condițiile în care ministerul are un întreg serviciu de presă”, a menționat contestatarul.

„Președintele Comisiei de concurs și-a asumat public ofițerul de presă subordonat contracandidatului meu. Membrul Comisiei de concurs cu drept de vot, Natalia Gaibu, vicedirector medical interimar al SCR, se află în relație de subordonare nemijlocită a contracandidatului meu. Ea a fost numită în această funcție de conducere de către el și, prin urmare, păstrarea postului ei depinde de el”, se arată în cererea semnată de Bodiu.

În urma concursului din 7 iulie, Andrei Uncuța l-a depășit pe contracandidatul său, Aureli Bodiu, cu aproape trei puncte. Uncuța a acumulat 28,59 de puncte față de 25,32 de puncte ale lui Bodiu. Cu toate acestea, mai multe voci susțin că acest concurs ar putea să fie anulat pe motiv că funcția de director al SCR nu ar fi vacantă.

Anatol Ciubotaru, fostul director al SCR, demis la finele lunii martie, a declarat că nu recunoaște acest concurs, deoarece demiterea sa a încetat odată că starea de urgență. Acesta a depus o cerere în instanță privind reluarea funcției.

Julieta Savițchi
19/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii