/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Agricultorii, care au avut de suferit de pe urma secetei, vor primi câte 1500 de lei per hectar

missing
19 august 2020, ora 22:57

Fermierii, care au suportat pagube din cauza secetei, vor primi câte 1500 de lei pentru un hectar. Guvernul a decis astăzi majorarea cu aproape 500 de lei, a subvenției de 1050 de lei, propusă anterior. Asta deși, agricultorii au solicitat suplinirea compensației până la trei mii de lei per hectar. Soluția vine după ce, sâmbăta trecută, premierul Ion Chicu a avut o întrevedere cu agricultorii și a anunțat că s-a ajuns la un consens.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU
„Tot ce a ținut de Guvern, de asumarea pe care am făcut-o eu și dvs sâmbătă, la discuțiile cu agricultorii, noi le îndeplinim.”

Premierul Ion Chicu susține că subvențiile vor fi oferite agricultorilor, terenurile cărora au fost afectate de secetă, în proporție mai mare de 60 la sută.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU
„În jur de 2800 de lideri agricoli, unii din ei care blochează acum drumurile, vor primi de la buget neplanificat în jur de 300 mln de lei, care sunt strânși din impozitele tuturor cetățenilor R. Moldova”.

Totodată, șeful Cabinetului de miniștri a spus că fermierii, care nu vor reveni la activitățile agricole, nu vor primi subvențiile prevăzute. Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a acuzat Guvernul că nu se ține de cuvânt, în contextul în care sâmbătă au ajuns la niște înțelegeri, iar ulterior, acestea nu sunt îndeplinite în totalitate.

ALEXANDRU SLUSARI, DEPUTAT PPDA
„ Agricultorii asta au înțeles, dar eu venit și au spus dacă voi ne lăsați de unii singuri în fața tuturor nevoilor, dacă nu ne puteți reeșalona datoriile, dacă durează chestia asta cu TVA, atunci alocați subvențiile, compensațiile pe care noi le solicităm.”

Replica premierului nu a întârziat să apară.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU

„Nu este cea mai înțeleaptă și corectă abordare în raport cu societatea, cu cetățenii în primul rând. De aceea, Guvernul R. Moldova nu tolerează acest șantaj. Nu tolerează presiunea și nu avem de gând să tăiem bani în continuare de la copii, pensionari, medicină, educație.”

ALEXANDRU SLUSARI, DEPUTAT PPDA
„Platforma DA tot timpul a arătat și demonstrat de unde pot fi găsiți banii. Aceste 200 de milioane. Nu vorbim de miliarde, nu vorbim de banii care o să fie luați de la gura copiilor, așa cum tot timpul încearcă să facă propagandă manipulatoare”.

Anterior, grupul de lucru parlamentar privind soluționarea crizei agricole a identificat soluții pentru trei probleme importante, înaintate de către fermierii care protestează. Și anume, reeșalonarea creditelor agricultorilor pentru un an și excluderea certificatelor privind datoriile față de bugetul de stat.

Amintim că fermierii protestează de aproximativ o săptămână, cerând autorităților suport pentru a face față secetei din acest an. Totodată, aceștia cer să le fie acordată suma de 3000 de lei per hectar.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram