Irlanda și Canada refuză să recunoască rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus

Autoritățile din Irlanda și Canada au refuzat să recunoască rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus, anunțate de Comisia Electorală Centrală. Această declarație a fost publicată de miniștrii de externe din ambele țări.

Foto: Ministrul de Externe al Irlandei, Simon Coveney, și Ministrul de Externe al Canadei, François-Philippe Champagne/ UNIMEDIA

„Rămân profund îngrijorat de evoluțiile în curs din Belarus și condamn total abuzurile asupra drepturilor omului pe care le-am văzut, care au avut loc de la alegerile prezidențiale defectuoase și până acum. Acest rezultat nu a fost legitim, așa cum o demonstrează intimidarea și reținerea persoanelor, care a avut loc atât înainte și după alegeri, cât și prin răspunsul autorităților statului la proteste la scară largă și copleșitor de pașnice care se desfășoară acum în toată țara. Irlanda nu acceptă rezultatul alegerilor ca o adevărată reflectare a voinței democratice a poporului bielorus”, a declarat ministrul de Externe al Irlandei, Simon Coveney.

În același timp, Coveney laudă și susține mulțimile de mii de oameni care „și-au făcut vocea auzită, inclusiv prin manifestațiile în masă pe care le-am văzut în weekend și, în ciuda amenințărilor reale, cu care s-au confruntat privind libertatea și siguranța personală.

„Canada condamnă suprimarea protestelor pașnice din Belarus și nu recunoaște rezultatele acestor alegeri prezidențiale falsificate. Apelăm la alegeri libere și corecte", a declarat ministrul canadian de externe, François-Philippe Champagne, într-o declarație. În plus, el a solicitat OSCE să investigheze alegerile din Belarus.

Amintim că ieri ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a declarat că Guvernul Marii Britanii nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus.

Totodată ieri, preşedintele Consiliului European, Charles Michel a anunțat că un nou summit extraordinar al celor 27 de lideri ai ţărilor membre UE va avea loc miercuri prin videoconferinţă pentru a discuta situaţia din Belarus.

De menționat că Vladimir Putin l-a anunțar pe liderul de la Minsk că îi va oferi sprijin militar.

Ieri, 17 august, Svetlana Tihanovskaia a declarat că este pregătită să conducă ţara şi a cerut crearea unui cadru legal prin care să se asigure organizarea de noi alegeri corecte

La rândul său, Alexandr Lukașenko a anunțat că nu cedează presiunilor și că în țară nu vor fi organizate alte alegeri prezidențiale.

Alegerile prezidențiale au avut loc în Belarus, pe 9 august. Potrivit CEC, președintele actual Aleksandr Lukașenko a câștigat alegerile cu 80% din numărul total de voturi, în timp ce candidata de opoziție Svetlana Tihanovskaia a obținut aproximativ 10%. După anunțarea rezultatelor preliminare ale scutinului, au început proteste în masă și greve în țară.


Pub