Carolina Ciugureanu-Mihailuță, membră CSM: Ordinea de zi a ședinței de astăzi se subscrie perfect principiului „Legea există pentru a nu fi respectată”

Carolina Ciugureanu-Mihailuță membră a CSM, care a părăsit astăzi ședința, fiind împotriva examinării unor alte subiecte decât cele care au fost amânate pentru 29 iulie, susține că ordinea de zi a ședinței CSM de astăzi se subscrie „perfect principiului Legea există pentru a nu fi respectată”. Potrivit acesteia, regimul special de activitate a CSM-ului, care a fost anunțat în seara zilei de 28 iulie, după ce un colaborator a fost testat pozitiv la Covid-19, nu înseamnă că instituția este nefuncțională, iar reluarea subiectelor care nu au fost epuizate pe 28 iulie, ar fi putut să fie posibil în regim online.

Foto: youtube.com

„Agenda şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 18 programată pentru 28 – 29 iulie 2020 include 16 subiecte, dintre care au fost epuizate 12. La finele zilei de 28 iulie a fost anunțată pauză până a doua zi. Din motive obiective, agenda nu a fost consumată. La finele zilei de 28 iulie, s-a decis că CSM va activa de la distanță, în legătură cu înregistrarea unui caz COVID în rândul angajaților.

Subliniez, va activa, nu că va fi nefuncțional! În acest context, este neclar de ce, având un serviciu de asistență IT gros plătit din bani publici, nu a fost organizată partea a II-a a Ședinței nr. 18, cea planificată pentru 29, în regim de videoconferință. Reamintesc că agenda finală a ședinței CSM se adoptă cu votul majorității membrilor săi, după care nu mai pot interveni modificări. Agenda ședinței din 28-29 iulie nu a fost consumată! De facto, ne pomenim că în mijlocul unei ședințe ne este înaintată o nouă agendă! Tentativă care nu se înscrie nici într-un parametru legal.

Cu referire la argumentul că Secretariatul Consiliului trebuie să anunțe, înainte cu 10 zile calendaristice, toți candidații care au depus cereri pentru participare la concurs data și locul convocării în vederea desfășurării concursului, consider că această condiție a fost consumată la data de 28 iulie. Dar chiar dacă ar fi să acceptăm interpretarea, eronată după mine, că acest termen ar urma să fie respectat și în cazul suspendării derulării ședinței CSM nr. 18 din motive de sănătate publică, mă întreb ce a împiedicat Secretariatul funcțional al Consiliului să facă acest anunț? Or, din 28 iulie până în 18 august sunt 21 de zile!

Și mai e un aspect pe care țin să-l menționez în contextul discuției din 28 iulie cu referire la consensul din cadrul CSM! Conform Regulamentului cu privire la organizarea şi funcţionarea CSM, chestiunile ce urmează a fi examinate în şedinţa Plenului Consiliului se includ de Secretariat în proiectul agendei, după coordonare cu preşedintele Consiliului. Materialele sunt selectate pentru examinare în şedinţă de preşedintele Consiliului în coordonare cu membrii şi personal am aflat despre tentativa de abandonare a agendei din 28 iulie și convocarea unei ședințe cu o nouă agendă în dimineața zilei de 13 august, din discuția cu domnul Președinte Pahopol, asta în timp ce anumiți reprezentanți ai societății civile operau cu această informație cu câteva zile mai devreme, iar „unele păsărele din CSM”, vorba unui moderator TV, ciripesc deja că acele concursuri programate și nederulate în data de 29 iulie se vor desfășura în septembrie-octombrie.

În contextul celor spuse, exprim categoric dezacordul cu adoptarea unei noi agende până la consumarea agendei aprobate în ședința din 28 iulie 2020”, a declarat membra CSM, într-o opinie separată pe marginea ordinei de zi a ședinței de astăzi a instituției din care face parte.

Amintim că la ședința din 28 iulie, 4 subiecte nu au fost examinate, acestea fiind transferate pentru 29 iulie. După ce în seara zilei de 28 iulie s-a depistat un caz pozitiv de Covid-19 la un angajat al CSM, instituția a anunțat că va activa în regim special următoarele 2 săptămâni.

Ordinea de zi a ședinței de astăzi a fost votată cu 8 voturi pro și 4 contra.


Pub