Alegeri prezidențiale 2020: Conducerea CEC și Ministerul de Externe au avut o întrevedere oficială cu reprezentanții Biroului OSCE ODIHR privind desfășurarea scrutinului din noiembrie

Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Eugen Revenco, a discutat astăzi, 18 august, cu reprezentanții ODIHR despre organizarea peste hotare a alegerilor prezidențiale din data de 1 noiembrie 2020. Tot astăzi, conducerea Comisiei Electorale Centrale (CEC) a avut o întrevedere cu reprezentanții Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), Vladimir Misev, consilier principal privind noile tehnologii de vot și Oleksii Lyechovakh, consilier electoral, aflați, în aceste zile la Chișinău, în misiune de evaluare a necesităților pentru observarea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Foto: mfa.gov.md

În cadrul întrevederii, Eugen Revenco a efectuat un schimb de opinii cu experții misiunii focalizat pe modalitățile practice de asigurare a unei bune desfășurări a alegerilor peste hotarele țării în condițiile pandemiei de Covid-19.

Având în vedere obiectivul prioritar de a crea condițiile necesare pentru a permite unui număr cât mai mare de cetățeni aflați în străinătate să-și exercite dreptul la vot, Eugen Revenco a solicitat expertiza și recomandările ODIHR privind cele mai bune practici acumulate în această perioadă, inclusiv din experiența statelor care au desfășurat recent sau se pregătesc să desfășoare alegeri în spațiul OSCE.

Diplomatul moldovean a informat interlocutorii despre rolul ministerului în procesul de constituire a birourilor și secțiilor de vot în străinătate, acțiunile de organizare care au fost întreprinse și coordonările care au loc prin intermediul misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova pentru deschiderea unui număr corespunzător al secțiilor de votare, inclusiv în procesul de documentare și acumulare a experienței țărilor care au desfășurat scrutine electorale în perioada recentă.

Interlocutorii au discutat, de asemenea, despre impactul eventual al pandemiei asupra viitoarei misiuni de observare a alegerilor și condițiile speciale în care va fi desfășurată.

Totodată, în cadrul discuțiilor, conducerea CEC a comunicat experților ODIHR despre modul în care Comisia se pregătește de organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale. Printre subiectele discutate s-au regăsit modificarea legislației electorale, desfășurarea și finanțarea campaniei electorale, organizarea alegerilor pentru cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot aflați în străinătate și în localitățile din stânga Nistrului, dar și impactul pandemiei asupra organizării proceselor electorale.

Experții OHIHR au informat conducerea CEC că, potrivit standardelor ODIHR, scopul misiunii de evaluare a necesităților constă în analiza mediului pre-electoral și a pregătirilor pentru alegeri, ulterior fiind înaintate recomandări privind desfășurarea activităților legate de viitorul scrutin.

CEC / Sursa:cec.md
CEC / Sursa:cec.md

Conducerea CEC a reiterat deschiderea pentru colaborare, menționând că implicarea activă a observatorilor este importantă pentru asigurarea unei aprecieri imparțiale și transparente a procesului electoral.

CEC / Sursa:cec.md

Misiunea curentă de evaluare a necesităților a ODIHR este condusă de Vladimir Misev, consilier senior privind noile tehnologii de vot și se desfășoară în perioada 18 – 21 august.

Scopul misiunii este de a evalua mediul pre-electoral și pregătirile pentru alegerile prezidențiale în baza întrevederilor desfășurate cu reprezentanții Parlamentului Republicii Moldova, Comisiei Electorale Centrale, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, IPNA Compania publică „Teleradio Moldova” și alți actori implicați în procesul electoral.


Pub