Putin l-a sunat pe Macron să îi spună să nu se amestece în situația din Belarus

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis marți, omologului său francez că imixtiunea în afacerile interne ale Belarusului sau exercitarea presiunii asupra conducerii țării este inacceptabilă, scrie The New York Times, citează Digi24.

Foto: Profimedia Images

Observațiile președintelui rus au fost făcute în cadrul unei convorbiri telefonice pe care a avut-o cu Emmanuel Macron.

Și cancelarul german Angela Merkel a avut marți o convorbire telefonică cu Vladimir Putin despre situaţia din Belarus. Merkel i-a transmis lui Putin că guvernul de la Minsk trebuie să evite utilizarea forţei împotriva manifestanţilor paşnici.

Situaţia din Belarus va face şi obiectul unui summit extraordinar al liderilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, care va avea loc miercuri, prin videoconferinţă.

Amintim că autoritățile din Irlanda și Canada au refuzat să recunoască rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus, anunțate de Comisia Electorală Centrală.

Ieri ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a declarat că Guvernul Marii Britanii nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus.

Totodată ieri, preşedintele Consiliului European, Charles Michel a anunțat că un nou summit extraordinar al celor 27 de lideri ai ţărilor membre UE va avea loc miercuri prin videoconferinţă pentru a discuta situaţia din Belarus.

De menționat că Vladimir Putin l-a anunțat pe liderul de la Minsk că îi va oferi sprijin militar.

Ieri, 17 august, Svetlana Tihanovskaia a declarat că este pregătită să conducă ţara şi a cerut crearea unui cadru legal prin care să se asigure organizarea de noi alegeri corecte

La rândul său, Alexandr Lukașenko a anunțat că nu cedează presiunilor și că în țară nu vor fi organizate alte alegeri prezidențiale.

Alegerile prezidențiale au avut loc în Belarus, pe 9 august. Potrivit CEC, președintele actual Aleksandr Lukașenko a câștigat alegerile cu 80% din numărul total de voturi, în timp ce candidata de opoziție Svetlana Tihanovskaia a obținut aproximativ 10%. După anunțarea rezultatelor preliminare ale scrutinului, au început proteste în masă și greve în țară.


Pub