18 august 2020. COVID-19, PE SCURT: 412 persoane, testate pozitiv

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

412 cazuri noi de infectare

412 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 3 cazuri sunt de import – Germania, Franța și Italia. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 2579 de teste.

Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 30 789 cazuri.

Din numărul cazuri nai, 20 sunt lucrători medicali: medici-5,  asistenți medicali- 14, personal auxiliar-1.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că  497 de pacienți sunt în stare gravă, dintre care 31 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată, 1234  sunt în stare de gravitate medie.

Alte 342 persoane au fost tratate și externate. În total, 21885 persoane au fost vindecate  de COVID-19.

Medici din mai multe raioane, instruiți în lupta cu COVID-19

Cadrele medicale din serviciul anesteziologie și medicină urgentă din spitale raionale din Bălți, Cahul, Comrat, Călărași, Floresti, Fălești, Ștefan Vodă, Soroca, Ungheni și Tiraspol sunt instruite în combaterea infecției cu COVID-19. Instruirile au loc atât online cât și on-site și cuprind recomandări de folosire a echipamentului individual de protecție, suport respirator ( intubare, traheostomie, resuscitare) la pacienți COVID-19, precum și măsuri de prevenire a contaminării. Tot în cadrul proiectului sunt distribuite acestor spitale cu titlu gratuit 120 de seturi de materiale didactice, 10 cutii de intubare și 40 de pulsoximetre.

Proiectul este implementat de Ruslan Baltaga, conferentiar universitar USMF, absolvent al programului Fulbright, prin intermediul Fundației Medicală “Valeriu Ghereg”, în parteneriat cu Societatea Anesteziologie-reanimatologie și U.S.M.F. „Nicolae Testemițanu” și este finanțat de Ambasada SUA la Chișinău.

TAROM prelungește suspendarea curselor comerciale către/dinspre Moldova

Că urmare a restricțiilor de călătorie impuse de către autorități, TAROM prelungește suspendarea operării curselor comerciale până la data de 14 septembrie 2020 inclusiv, către/dinspre Moldova, anunță compania aeriană.

Biletele pot fi reprogramate pentru date viitoare de călătorie, fără taxe de modificare sau pot fi rambursate. Modificările se pot face în 12 luni de la data emiterii biletelor.

De la aceste restricții sunt exceptate anumite categorii de curse aeriene: cele care transportă mărfuri (cursele cargo), cursele speciale de intervenție solicitate de către autorități, cursele medicale, cursele care transportă personal de îngrijire sau muncitori sezonieri în agricultură, dar și zborurile de repatriere (chartere speciale)

7 350 de cetățeni au revenit în țară în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 12 763 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 7 346 traversări persoane, dintre care 4 871 treceri la frontiera moldo-română, 1 308 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 167 treceri aeriene, anunță Poliția de Frontieră.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) au fost:

PTF Leușeni – 2 841 traversări persoane

PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 1 167 traversări persoane

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 12 763 persoane și completate 7 346 fișe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19 (febră, tuse, rinoree).

Moldova a cumpărat 50 de ventilatoare din Turcia

Republica Moldova a cumpărat 50 de ventilatoare din Turcia, în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale. Acestea au fost achiziționate de la instituția turcă de stat USHAS, cu plata în avans a doar 10% din suma totală. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon pe pagina sa de Facebook. Restul banilor urmează a fi transferați mai tirziu. „Menționez că conform regulilor și procedurilor părții turce, plata trebuia să fie efectuată în proporție de 100% în avans.Astfel în timpul cel mai apropiat țara noastră va beneficia de încă 50 de ventilatoare care sunt de primă importanță în lupta cu COVID-19”, a spus președintele Dodon.

Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.