Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

18 Aug. 2020 / 16:17

Recoltă modestă de miere

Recoltă modestă de miere din cauza vremii nefavorabile. În acest an, apicultorii au strâns de aproape trei ori mai puţină miere faţă de anul trecut. Prisăcarii au venit astăzi la tradiţionalul târg apicol, care se desfăşoară în scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet din capitală şi va fi deschis până pe 23 august. Apicultorii se plâng că din cauza ploilor, îngheţurilor şi secetei, albinele nu au putut colecta destul nectar, relatează Moldova 1.

Cea mai puţină a fost mierea de salcâm, întrucât unii apicultori n-au colectat nimic. Această situaţie se atestă în toate regiunile ţării. Chiar dacă suportă pierderi enorme, iar în toată ţara preţurile la miere au crescut, apicultorii care au venit astăzi la târg nu au scumpit produsele dulci.

„Puţin mai greu a fost acest an. Din cauza secetei, nu au fost ploi, am strâns cu 30 la sută mai puţină miere decât anii precedenţi. Am venit la târg cu o varitetate mare de soiuri de miere: de salcâm, de tei, de floarea-soarelui şi alte flori. Avem şi diferite produse apicole, cum ar fi polen, lăptişor de matcă, păstură, propolis. Mierea este naturală, avem şi certificat de calitate. Deşi a fost un an greu, nu am scumpit preţuirile, pentru că înţelegem că e pandemie”, spune Serghei Carasevici, apicultor din satul Răcăria, Râşcani.

„Anul acesta a fost un an apicol foarte greu. Miere de sălcâm - aproape zero, miere de tei - 10% dacă a fost, miere de polifloră - 20%. Apicultorii sunt disperaţi şi nu ştiu dacă să mai facă apicultură. Ar fi bine ca Guvernul să se gândească şi la această ramură, să ofere un ajutor la apicultori”, spune organizatorul târgului, Constantin Cojocari.

Comentarii