Revendicările fermierilor, parțial satisfăcute de Guvern

Ilie Gulca
18/08/2020
Foto:gov.md

Premierul Ion Chicu a declarat luni că intenționează să extindă programul subvenționare a dobânzilor la credite pentru agricultori. Autoritățile vor institui un moratoriu la controale fiscale pentru întreprinderile agricole până la sfârșitul anului curent. În același timp, prim-ministrul a declarat că nu poate satisface revendicarea privind alocarea a 3.000 de lei pentru un hectar afectat de secetă.  

„Vom face posibil ca TVA să fie utilizat pentru achitarea plăților fiscale aferente salariilor, fără ca agricultorii să achite bani preventiv. TVA-ul acumulat în contul agricultorilor va fi folosit în contul plății pentru impozitul funciar. E vorba de 120 milioane de lei. Vom propune extinderea programului de subvenționare a dobânzilor la credite pentru agricultori și pentru creditele existente, nu doar pentru cele noi”, a menționat Ion Chicu în cadrul unui briefing.

Premierul a mai spus că a fost elaborat un proiect despre simplificarea procedurii de obținere a ajutorului de către agricultori. „Am agreat ca datoriile pe care le au pentru tehnică să fie reeșalonate. Vom autoriza Camerei de Comerț și Industrie să emită certificate de forță majoră, care vor permite formalizarea unor relații dintre agenții economici din agricultură și furnizorii lor. S-a discutat și pentru viitor, poate chiar din 1 octombrie, de a diminua cota TVA la livrările pentru fertilizanți până la 12%, să fie cotă unică. Proiectul va fi elaborat în această săptămână și va fi discutat cu FMI”, a mai anunțat Ion Chicu.

În ce privește revendicarea fermierilor privind alocarea celor 3.000 de lei pentru un hectar afectat de secetă, autoritățile și-au anunțat disponibilitatea să majoreze compensația doar până la 1.500 de lei pentru un hectar afectat.

„Statul nu poate să aloce mai mult decât 1.500 de lei la hectar. Îi îndemn pe toți agricultorii, cei 2.800 de lideri, să depună actele la AIPA pentru a primi aceste 1.500 de lei. În cazul în care vor avea altă poziție, va trebui revenit la discuții”, a mai afirmat Ion Chicu.

Potrivit fermierilor, cele 3.000 de lei pe un hectar afectat de secetă este suma care îi va ajuta doar să supraviețuiască. Acești bani ar putea să îi ajute să își continue lucrările de toamnă.

Ilie Gulca
18/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii