image
Sursa foto: regnum.ru

„Dacă Lukaşenko pleacă acum, are şansa să nu repete soarta lui Ceauşescu şi Gaddafi”

Fostul consilier al lui Vladimir Putin, expertul economist Andrei Ilarionov, consideră că liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, are şansa să nu repete soarta fostului conducător al Libiei, Muammar Gaddafi, şi a fostului dictator român Nicolae Ceauşescu, dacă va lua o decizie raţională şi va pleca acum de la putere.

Expertul, care activează actualmente în organizaţia americană „Cato Institute”, susţine că rezultatele exit-poll-ului din alegerile din Belarus arată o victorie clară a liderei opoziţiei de la Minsk, Svetlana Tihanovskaia, care ar fi acumulat între 70% şi 75%, iar actualul preşedinte, Aleksandr Lukaşenko, doar între 10% şi 15%, subliniind că scrutinul a fost fraudat masiv.

Andrei Ilarionov afirmă, într-un interviu pentru presa ucraineană, că nu are dubii că Aleksandr Lukaşenko va ceda curând putea, însă problema ar fi în ce mod o va face, ca Ceauşescu şi Kaddafi sau altfel. În opinia expertului, cu Lukaşenko „se va proceda ca în cazul altor dictatori”. De aceea, cel mai bine ar fi ca Lukaşenko să plece şi să ofere locul său Svetlanei Tihanovskaia cât nu e prea târziu. Întrebat dacă există pericolul ca Federaţia Rusă să profite de criza din Belarus pentru a ocupa ţara printr-o intervenţie militară, expertul rus a accentuat că acest risc există, scrie adevarul.ro.

„Există un pericol real de ocupaţie a Belarusului. Aşa cum acest risc a fost real şi pentru Ucraina, unde chiar s-a realizat în Crimeea şi Donbas. Acest risc este absolut real şi pentru Belarus, nu doar pentru zona de est, dar pentru întreaga ţară”, a mai spus Andrei Ilarionov.

Duminică după-amiază a avut loc în Belarus cea mai mare demonstraţie din istoria postsovietică a ţării, sute de mii de persoane adunându-se în Mink precum şi alte oraşe pentru a manifesta împotriva lui Aleksandr Lukaşenko. Presa din Belarus relatează însă cum zeci de persoane care au participat la protest au început să fie arestate şi băgate în dubiţe neînmatriculate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: