Rusia promite ajutor militar Belarusului. Lituania: „Ar însemna o invazie și ar distruge ultimele urme de independență”

Ajutorul militar rus în Belarus ar însemna „o invazie”, a declarat luni, 17 august 2020, ministrul afacerilor externe lituanian, Linas Linkevicius, după ce Kremlinul a anunțat liderul de la Minsk că îi va oferi sprijin militar, scrie Reuters.

Foto: Sergei Gapon / AFP

„Nu există motiv pentru sprijin militar din partea Rusiei și niciun temei legal sau de altă natură pentru acest lucru. Ar constitui o invazie în țară și ar distruge ultimele urme de independență”, a declarat Linkevicius presei de la Vilnius.

„Rusia ar risca mult dacă ar face-o, în fața a ceea ce se întâmplă în Belarus, în fața sprijinului popular. Ar trebui să ne dăm seama că o invazie nu ar fi justificată, nici legal, nici moral, nici politic ”, a adăugat el.

Kremlinul a declarat, luni că președintele rus, Vladimir Putin, i-a spus liderului de la Minski, Aleksandr Lukașenko, că Moscova este gata să ajute Belarusul în conformitate cu un pact militar colectiv, dacă este necesar.

De asemenea, el a spus că Belarusul este supus unei presiuni externe, deşi nu a precizat care este sursa acesteia.

O zi mai devreme, ministrul afacerilor externe lituanian a scris pe contul său de Twitter că „dacă Rusia într-adevăr intenționează să invadeze țara vecină Belarus, sub pretextul acestui ciudat „apel la ajutor”, ar confirma reputația ei de stat fără lege și ar fi un semnal pentru oamenii din Rusia, ce ar sugera la ce fel de tratament se pot aștepta în viitor. O alegere foarte grea”.

Belarus, o ţară cu 9,5 milioane de locuitori, este scena unor proteste masive în ultimele 8 zile, după ce Alexandr Lukașenko a câștigat cel de-al șaselea mandat, cu peste 80% din voturi în fața oponentei sale, Svetlana Tihanovskaia, care a reuşit să mobilizeze mulţimile în pofida represiunii.

Alegerile prezidențiale din Belarus au avut loc la data de 9 august 2020.

Astăzi Svetlana Tihanovskaia a declarat că este pregătită să conducă ţara şi a cerut crearea unui cadru legal prin care să se asigure organizarea de noi alegeri corecte

La rândul său, Alexandr Lukașenko a anunțat că nu cedează presiunilor și că în țară nu vor fi organizate alte alegeri prezidențiale.

Lituania este țara unde Svetlana Tihanovskaia s-a refugiat, după două zile de la alegerile prezidențiale.


Pub