Marea Britanie nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus, iar Germania amenință cu extinderea sancţiunilor UE

Guvernul britanic nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus. Declarația a fost făcută de ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, scrie tvrain.ru. Totodată, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat luni că un nou summit extraordinar al celor 27 de lideri ai ţărilor membre UE va avea loc miercuri prin videoconferinţă pentru a discuta situaţia din Belarus.

Foto: www.eupoliticalreport.eu

„Lumea urmărește cu groază măsurile violente pe care autoritățile bielaruse le folosesc pentru a suprima protestele pașnice, care au urmat în urma acestor false alegeri prezidențiale. Marea Britanie nu recunoaște rezultatele ”, a spus Raab.

El consideră că este necesar să se efectueze o anchetă independentă prin intermediul OSCE privind „deficiențele care au făcut alegerile nedrepte” și „represiunile teribile” din Belarus: „Marea Britanie va colabora cu partenerii internaționali pentru a pedepsi pe cei responsabili și a aduce autoritățile din Belarus în fața justiției”.

De aceeași părere este și Steffen Seifert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) „ar putea juca un rol important” în această privinţă, trimiţând o misiune de mediere pentru „verificarea rezultatelor scrutinului”, susține acesta.

„Poporul din Belarus are dreptul să-şi decidă viitorul şi să-şi aleagă liber un conducător”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel într-un mesaj postat pe Twitter, citat de dpa. „Violenţa împotriva protestatarilor este inacceptabilă şi nu poate fi permisă”, a subliniat el.

Totodată, Germania, care asigură în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene (UE), a ameninţat cu extinderea sancţiunilor deja decise împotriva unor responsabili din Belarus după violenţele împotriva manifestanţilor care cer plecarea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, reales pentru al şaselea mandat în urma unui scrutin contestat din 09 august 2020.

OSCE a indicat că nu a trimis observatori în Belarus pentru alegerile prezidenţiale din 9 august, din lipsa unei invitaţii în timp util din parte acestei ţări.

Uniunea Europeană a decis, vineri, 14 august, să sancționeze represiunile din Belarus în cadrul unui summit extraordinar al celor 27 de lideri ai ţărilor membre UE. Summitul extraordinar va avea loc miercuri prin videoconferinţă, a anunțat președintele Consiliului European. Atunci se va întocmi o listă de persoane care au organizat și efectuat represiunile asupra poporului bielorus și va fi înaintată spre aprobare statelor membre, au decis miniștrii statelor UE, scrie Time24News.

Din ziua alegerilor prezidențiale și până astăzi, protestele în masă nu s-au oprit în Belarus. Primele zile au fost însoțite de confruntări între protestatari și oficiali de securitate, poliția a reținut peste șapte mii de persoane, iar sute de oameni au fost răniți. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, un manifestant a murit în timpul protestului, iar altul a murit după ce a fost arestat.

Totodată, amintim că Belarus este încă sub embargo asupra vânzării de arme și echipamente care pot fi utilizate în scopul represiunii interne. La patru persoane li s-a interzis deja să rămână în UE, iar activele lor au fost înghețate din 2016. Noile nume vor fi adăugate pe această listă.


Pub