Calamarul ar putea fi folosit pentru revoluționarea medicinei și totul începe de la acest proces

Următoarea generație de medicină genetică poate fi inspirată de un truc genetic bizar pe care o specie de calamar îl folosește pentru a-și edita propriul genom.

Foto: natgeo.ro

Astfel, calamarul își poate edita ARN din interiorul celulelor nervoase, ceea ce înseamnă că poate modifica drastic comportamentul său biologic, poate pentru a se ajuta să se adapteze rapid la noile medii. Este o descoperire bizară și poate duce la tratamente genetice mai bune pentru om.

Cercetătorii de la Laboratorul Biologic Marin au descoperit că această moluscă modifică ARN-ul în axonii săi, în loc de ADN-ul din nucleele sale, potrivit cercetărilor publicate în revista Nucleic Acids Research. Până acum, este singurul animal cunoscut care să facă acest lucru, citează Playtech.

„Editarea ARN este mult mai sigură decât editarea ADN-ului”, a declarat cercetătorul principal Joshua Rosenthal, pentru Wired. „Dacă faci o greșeală, ARN pur și simplu se întoarce și pleacă”.

Deoarece se întâmplă în afara nucleului, editarea ARN ar fi o îmbunătățire a tratamentelor genetice moderne. Pentru a hack-gena un pacient cu CRISPR, noile informații genetice trebuie să încalce nu numai membrana unei celule, ci și membrana nucleului celulei, pentru a ajunge la ADN-ul său.

Aptitudinea e fabuloasă, dar încă n-are un răspuns precis

Dar va trece ceva timp înainte ca medicii să înceapă să folosească ciudatele trucuri genetice ale calamarilor de pe malul mării. Deocamdată, cercetătorii încă nu sunt siguri de ce, exact, calmarul își modifică genele.

Tot la capitolul ciudățenii despre ADN, potrivit unor noi experimente din Marea Britanie, componentele de bază din ADN au existat cu mult înainte de apariția vieții biologice.

Înainte de a exista viața, acidul ribonucleic (ARN) a condus supa primordială. Dar se pare că acidul dezoxiribonucleic (ADN) ar fi existat înaintea ARN-ului. Această descoperire ar putea forța o regândire asupra modelelor de conducere ale originii vieții. Astfel, componentele fundamentale ADN-ului sunt mai vechi decât viața biologică și, cel mai probabil, în timp, acestea au fost încorporate în materia organismelor, arată studiile recente.


Pub