Ghinion pentru un grup de moldoveni, porniți spre Italia cu un autocar din România: Au fost purtați pe drumuri 5 zile, ca apoi să revină acasă

Ghinion pentru un grup de cetățeni moldoveni, care s-au îmbarcat la bordul unui autocar al unei companii de transport din România, pentru a ajunge în Italia. Oamenii au fost purtați timp de cinci zile pe drumuri prin țările vecine, ca într-un final, să se întoarcă acasă.

Foto: ANTA

Potrivit Agenției Naționale Transport Auto (ANTA), coșmarul moldovenilor a început miercuri, 12 august 2020, când s-au îmbarcat la Chișinău în autocar, pentru a ajunge în Italia.

Problemele au început la punctul de traversare a frontierei Leușeni, unde autocarului nu i s-a permis trecerea, din motiv că actele permisive pentru transportul de pasageri, în conformitate cu acordul INTERBUS, nu erau în regulă.

Atunci, echipajul autocarului a decis să schimbe traseul, efectuând cursa prin teritoriul Ucrainei. Mijlocul de transport a fost stopat, din aceleași motive la frontiera cu Ungaria, fiind nevoit să se întoarcă din drum.

Prin urmare, luni, pe data de 17 august 2020, inspectorii ANTA, în comun cu reprezentanții Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, au inițiat controlul în trafic a mijlocului de transport antrenat în cursa nominalizată, în scopul verificării actelor permisive obligatorii și a echipajului antrenat în procesul de transportare a persoanelor.

Ca urmare a verificării unității de transport în punctul de trecere a frontierei de stat Criva, inspectorii Agenției au constatat că echipajul antrenat în operațiunea de transport rutier de persoane prin servicii ocazionale în trafic internațional, operată cu încălcarea prevederilor Acordului INTERBUS, nu dispunea de actele permisive obligatorii la bordul autocarului.

Astfel, conducătorul auto a fost sancționat în baza art. 197 alin. (2) al Codului Contravențional pentru efectuarea transportului ilicit de persoane în trafic internațional, fiind aplicată amendă în mărime de 200 unități convenționale, cu suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului rutier pe un termen de 6 luni, prin reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare.

Totodată, Agenția a citat legal operatorul de transport rutier care a organizat această cursă, pentru a fi sancționat în calitate de persoană juridică în baza aceluiași articol.

Agenția urmează să sesizeze Ministerul Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor din România în vederea întreprinderii măsurilor de rigoare față de operatorul de transport pentru care a fost eliberat carnetul INTERBUS și care a admis îmbarcarea cetățenilor Republicii Moldova contrar legislației internaționale în domeniul transportului rutier de persoane.


Pub