Reprezentanții Parlamentului European cer alegeri corecte în Belarus și sugerează Rusiei să „se abțină de la orice intervenție”

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European, printre care Popularii Europeni, Renew Europe, Socialiști, Verzi și Conservatorii au solicitat luni, printr-o declarație comună, reluarea alegerilor prezidențiale din Belarus, al căror rezultat este contestat pe plan internațional. De asemenea, au cerut o anchetă independentă care să investigheze cazurile de violență împotriva manifestanților pașnici, dar și eliberarea tuuror deținuților politici, scrie Meduza.

Foto: Natalia Fedosenko / TASS

„Aplaudăm poporul belarus pentru curajul și determinarea lui și facem tot posibilul pentru a susține aspirația de schimbare democratică și libertate. Alegerile prezidențiale din 9 august nu au fost nici libere, nici corecte, iar rapoartele indică o victorie clară a Svetlanei Tihanovskaia. Prin urmare, nu recunoaștem realegerea lui Aleksandr Lukașenko în funcția de președinte al Belarusului și îl considerăm persona non grata în Uniunea Europeană”, au declarat părțile într-o declarație comună.

Tototdată, reprezentanții Parlamentului European au solicitat autorităților ruse să se abțină de la orice ingerință în afacerile din Belarus, „secrete sau răsturnate”, și au solicitat, de asemenea, statelor membre ale UE să se opună oricărei acțiuni ale Rusiei în această direcție.

Autorii declarației au susținut decizia miniștrilor de externe din țările UE de a impune sancțiuni personale suplimentare împotriva celor responsabili pentru violența și falsificarea alegerilor prezidențiale din Belarus și au solicitat să întocmească o listă de sancțiuni cât mai curând posibil.

Astăzi, preşedintele Consiliului European, Charles Michel a anunțat că un nou summit extraordinar al celor 27 de lideri ai ţărilor membre UE va avea loc miercuri prin videoconferinţă pentru a discuta situaţia din Belarus.

De menționat că Vladimir Putin l-a anunțar pe liderul de la Minsk că îi va oferi sprijin militar.

Astăzi Svetlana Tihanovskaia a declarat că este pregătită să conducă ţara şi a cerut crearea unui cadru legal prin care să se asigure organizarea de noi alegeri corecte

La rândul său, Alexandr Lukașenko a anunțat că nu cedează presiunilor și că în țară nu vor fi organizate alte alegeri prezidențiale.

Alegerile prezidențiale din Belarus au avut loc la data de 9 august 2020.


Pub