(doc) Pază de stat pentru Alexandr Stoianoglo: Ce spune PG și cum comentează șeful statului

Președintele Igor Dodon i-a oferit pază de stat procurorului general Alexandr Stoianoglo. Informația a fost confirmată atât de SPPS, cât și de Procuratura Generală. Potrivit unui răspuns oferit redacției UNIMEDIA, Serviciul Protecție și Pază de Stat „Președintele Republicii Moldova dispune acordarea protecţiei şi altor demnitari sau membrilor lor de familie, la solicitarea scrisă a instituţiilor interesate sau din iniţiativă proprie, dacă se constată o stare de pericol sau dacă există informaţii despre organizarea de acţiuni prin care s-ar atenta la viaţa, integritatea fizică, libertatea de acţiune şi sănătatea lor”, se arată în răspuns.

Foto: UNIMEDIA

La rândul său, Alexandr Stoianoglo spune, prin serviciul de presă, că nu a solicitat protecție și pază. „Procuratura Generală nu a solicitat acordarea protecției și pazei de stat pentru Procurorul General. Decizia a fost luată de Președintele Republicii Moldova, în baza unor informații operative”, se arată într-un comentariu oferit de ofițera de presă în reprezentanța PG, Maria Vieru.

Cei de la SPPS spun că la moment, din cadrul Procuraturii Generale beneficiază de protecție și pază de stat doar Procurorul General.

Contactat printr-un mesaj, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că i-a oferit protecție și pază lui Stoianoglo în urma mai multor informații venite pe canale operative din partea celor de SIS și Poliție. De asemenea, președintele spune că sunt și documente oficiale, ce confirmă acest lucru.

Răspuns SPPS / Sursa:UNIMEDIA

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de Procuror General la sfârșitul lunii noiembrie 2019, după un concurs inițiat de fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, declarat apoi viciat, însă care nu a fost anulat. Concursul a fost finalizat de noul ministru, Fadei Nagacevschi, care a transmis cele 4 candidaturi alese în concurs către Consiliul Superior al Procurorilor. Acesta, la rândul său, l-a desmnat pe Stoianoglo și l-au înaintat șefului statului pentru aprobare.

El a părăsit PD din cauza unor neînțelegeri cu liderul de atunci, Vlad Plahotniuc, spun foștii săi colegi din formațiunea politică.


Pub