Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Prim-ministrul R. Moldova, Ion…

VIDEO Prim-ministrul R. Moldova, Ion Chicu, anunță deciziile care s-au luat în legătură cu problemele agricultorilor

Priministrul R. Moldova, Ion Chicu, a anunțat deciziile care s-au luat în legătură cu problemele agricultorilor în cadrul discuțiilor organizate astăzi, 17 august.

Principalele declarații:

Am discutat aspecte legate atât de momente de fiscalitate, cât și despre reeșalonarea unor credite, plăți pe care trebuie să le efectueze agricultorii, dar și despre acel ajutor oferit din partea statului”.

  • În privința rambursării TVA pe care agricultorii l-au acumulat în conturi – vom face posibil ca acest TVA să fie utilizate pentru achitarea plăților fiscale aferente salariilor fără ca agricultorii să imobilizeze preventiv. Se va face prin depunerea unei declarații, trezoreria va transfera acești bani agricultorilor, iar ei ulterior vor achita plățile respective. Totdată vom face astfel încât TVA-UL acumulat în conturi în debitul acestor agenți economici să fie folosit în contul plăților pentru impozit financiar, care urmează a fi achitat după 30 septembrie.
  • S-a acceptat instituirea moratoriului la controale din partea statului. Aici vorbim de controlalele fiscale până la 31 decembrie 2020. Vom venit cu propunerea aceasta în Parlament.
  • Am agreat să mergem în Parlament cu propunerea de a extinde subvenționarea dobânzilor la credite pentru agricultori și pentru credite existente, nu doar pentru acele noi.
  • În urma discuțiilor pe le-am avut sâmbăta la Minsiterul Agricultorii s-a agreat proiectul de simplificare a regulamentului de alocare a acestor compensații pentru cerealele de prima grupă. Miercuri proiectul va fi votat în cadrul ședinței.
  • Am decis că acele datorii pe care le au agricultorii pentru tehnica livrată prin intermediul MECAGRO în jur de 200 de milioane să fie reeșalonate pe un an.
  • Certificate de forță majoră: Am agreat că Camera de Comerț și Industrie să emită certificate de forță majoră care ar permite formalizarea unor relații cu furnizorii agriculotorilor. Vom propune în Parlament aceste modificări.
  • Vom acorda 1500 de lei compensații la un hectar. Din păcate mai mult nu e posibil.








La 11 august curent, agricultorii au anunțat proteste, iar la 13 august aceștia s-au deplasat cu tehnica agricolă la Chișinău. Aceștia cer declararea Stării Excepționale în agricultură, scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar, indenitifcarea resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier, acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii, dar și explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină.

După mai multe schimburi de replici între premier și unii agricultori, sâmbătă a avut o primă rundă de discuții cu executivul la care s-au convenit mai multe măsuri ce țin de simplificarea procedurii de depunere a dosarelor pentru agenții economici care au înregistrat pierderi mai mari de 60 la sută și necesitatea prezentării extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă. De asemenea, Guvernul le-a promis creșterea cu 500 de lei, până la 1500 de lei compensare pentru fiecare hectar de grâne afectat de secetă. Agricultorii se declară nemulțumiți de această sumă și cer 3000 de lei.