17 august 2020. COVID-19, PE SCURT: 194 cazuri noi de infectare și 11 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

194 cazuri noi de infectare și 11 decese

194 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 22 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, un caz este de import – Turcia. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 1155 de teste. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 30 377 cazuri.

Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor  11 decese provocate de COVID-19. Bilanțul victimelor a ajuns la 908 cazuri.

Alertă de călătorie pe teritoriul Greciei

Autoritățile elene au anunțat prelungirea până la 31 august, curent, a restricțiilor de intrare a cetățenilor străini pe teritoriul Greciei, anunțate pe 1 august, a anunțat Ambasada RM în Republica Elenă. Doar cetățenii Republicii Moldova care posedă permis de ședere în statele membre UE pot accede pe teritoriul Greciei.

Pentru situații excepționale – accidente cu victime, decese, calamități naturale, alte situații de excepții, cetățenii moldoveni pot apela linia telefonică de urgență a Ambasadei +30 699 793 9458 sau trimite un mesaj pe adresa de e-mail [email protected]. La numărul de telefon afișat NU se fac programări și nu se oferă informații.

Noi reguli de ieșire și intrare în Israel

La IEȘIREA din Statul Israel cetățenii Republicii Moldova trebuie:

– să completeze cu cel puțin 24 de ore înainte de zbor un formular de aprobare a îmbarcării, (se vor furniza date personale, date medicale, alte informații necesare); În caz de refuz de îmbarcare se va contacta compania aeriană;

– să prezinte la sosirea pe aeroportul Ben Gurion biletul (boarding pass) și aprobarea îmbarcării (o copie digitală și pe hârtie);

Accesul în aeroportul Ben Gurion va fi permis doar persoanelor care dețin bilete de zbor și aprobarea îmbarcării; Se va măsura temperatura; Persoanele care vor manifesta simptome covid-19 nu vor fi admise în incinta aeroportului.

Ambasada RM în Statul Israel preizează că se menține interdicția de intrare pentru cetățenii străini până la 1 septembrie 2020.

Cetățenii Republicii Moldova care intenționează să INTRE pe teritoriul Statului Israel trebuie:

– să primească permisiunea specială de intrare în Statul Israel de la consulatul Statului Israel de la Kiev

– să completeze cu cel puțin 24 de ore înainte de zbor formularul de intrare în Statul Israel, se vor furniza date personale, date medicale, alte informații necesare

– să prezinte la sosirea pe aeroportul Ben Gurion confirmarea privind completarea formularului de mai sus privind intrarea în Israel.

În cazul în care cetățenii sosesc în Israel din țările din zona „roșie” (este și cazul Republicii Moldova), aceștia trebuie:

– să completeze la aterizare un formular  și să rămână în autoizolare timp de 14 zile. La aeroport, în timpul zborului și în perioada aflării pe teritoriul Statului Israel, cetățenii: vor purta mască (obligatoriu pentru copii de la 6 ani), vor menține distanța socială de doi metri, vor respecta igiena personală.

Record absolut 2 523 cazuri noi timp de o săptămână

La 16 august, Moldova a trecut de 30 mii cazuri de COVID-19 și a înregistrat 30.183 de cazuri. „Au trebuit doar 15 zile pentru a înregistra peste 5 mii de cazuri noi, cea ce este cea mai scurtă perioadă de creștere, similară cu cea din 9-24 iunie. Însă atunci zilnic timp de 15 zile au fost înregistrate câte 337 de cazuri noi, iar acum în mediu câte 338 cazuri noi pe zi timp de 15 zile”, scrie expertul economici Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui, în luna iunie am avut o explozie de îmbolnăviri, care a durat 3 săptămâni. Acum deja avem 4 săptămâni când înregistrăm maxime de îmbolnăviri și nu se vede nici o tendință de scădere a numărului de noi infectări. „Săptămâna trecută (10-16 august) a fost înregistrat un număr record de 2.523 cazuri noi de îmbolnăviri, cea ce este cu 63 de cazuri mai mult decât recordul precedent din iunie”, precizează expertul.

De astăzi, grădinițele private își reiau activitatea

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis reluarea activității grădinițelor private, începând cu data de 17 august. Redeschiderea instituțiilor va fi posibilă doar cu respectarea Instrucțiunii privind pregătirea instituțiilor de educație timpurie private în contextul pandemiei COVID-19.

Conform hotărârii, redeschiderea grădinițelor va fi strict coordonată cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în conformitate cu Raportul de autoevaluare privind pregătirea instituțiilor în perioada pandemică. În funcție de evoluția și tendința situației epidemiologice a infecției COVID – 19, măsurile restrictive vor fi revizuite.

Irina Staver: „Mi-am petrecut rudele decedate pe ultimul drum pe internet”

Și-au petrecut rudele decedate din cauza complicațiilor provocate de COVID-19 pe internet, în timp ce erau internați în spital din cauza virusului. Este povestea tragică prin care a trecut Irina Staver și cei doi copii ai săi, de 15 și 7 ani. Femeia din orașul Strășeni spune că virusul a afectat opt membri din familia sa, doi dintre care au pierdut lupta pentru viață. Irina Staver, a fost testată negativ abia după 27 de zile de tratament. Complicațiile bolii au provocat două decese în familia Irina Staver. „Mai întâi a decedat cumnatul meu, iar după șase zile și soacra. Ea a fost infectată în luna martie. Să nu fi fost coronavirusul, cu siguranță, ei mai trăiau, chiar dacă sufereau de alte maladii. Consecințele acestui virus le-au provocat decesul. SARS-CoV-2 e atât de imprevizibil, îți poate schimba starea de sănătate, încât e greu să previi ceva”, precizează femeia. Irina Staver și cei doi copii și-au petrecut rudele pe ultimul drum pe internet. „Este groaznic, puțin spus trist. Am fost blocată în spital, nu am avut voie să ies pentru a merge la înmormântare. Nu am putut fi alături de soțul meu care era acasă și care avea nevoie de ajutorul meu. Doar după două săptămâni de autoizolare la domiciliu, am mers la cimitir”, își amintește cu tristețe femeia.

700 de cazuri de infectare și 12 decese în weekend

700 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate sâmbătă și duminică în Republica Moldova. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 30 183 cazuri. Din cele 700 de cazuri 30 sunt în rândul lucrătorilor medicali. Alte  664 persoane au fost tratate și externate. În total, 21220 persoane au fost vindecate  de COVID-19.

Totodată, în weekend au fost înregistrate 12 decese provocate de COVID-19. Bilanțul victimelor  a ajuns la 896.

Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.