Trei știri bune din Moldova: Cocori restaurați la Căușeni, instruire online pentru profesori și protest cu muzică

Un sculptor din satul Copanca restaurează intrările în orașul Căușeni

Timp de două săptămâni Adrian Andrei a lucrat la restaurarea unui pilon cu numele localității, care a fost instalat acum mai bine de 50 de ani. Sculptorul a curățat pilonul de aproximativ 7 metri înălțime, a revopsit și redat culoare soarelui și celor trei cocori, anunță Studio-L pe pagina sa de Facebook.

Restaurarea a costat bugetul local aproximativ 6 mii de lei, iar specialiștii primăriei afirmă că meșterul va readuce la viață, în următoarele săptămâni, toate intrările și ieșirile din oraș.

Cadre didactice, instruite pentru lecții online

18 profesoare și un profesor de gimnaziu și-au petrecut weekend-ul în mod productiv. Cadrele didactice au participat la instruiri online organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent, avându-i ca instructori pe formatorii Natalia Grîu și Dumitru Stoianov. Participanții au însușit noi termeni, metode și competențe pentru a le utiliza în noul an școlar. Profesorii se pregătesc să-și surprindă elevii din clasele gimnaziale cu lecții interactive, prin care îi vor îndruma să fie cetățeni digitali responsabili și să gândească limpede.  În cadrul instruirii s-a pus accentul pe abilitățile de predare pentru mediul online. Subiectele abordate au ținut în special de educația media, siguranța copiilor în mediul online, depistarea știrilor false, criteriile pentru informațiile echidistante, ș.a.

Lăutarii susțin agricultorii

Protestul agricultorilor nicidecum nu poate fi inclus în lista știrilor bune. Dar de data aceasta, nu este vorba despre revolta agricultorilor, care au venit cu tehnica agricolă în capitală, pentru a cere guvernării declararea stării excepționale în agricultură, ci despre solidaritate. Astfel, în timp ce mai mulți fermieri din mai multe raioane din sudul țării se aflau în drum spre capitală, un grup de lăutari s-a solidarizat cu aceștia și au organizat un mic concert direct pe traseu, unde protestatarii s-au oprit pentru un mic popas. Postarea video a fost distribuită pe Facebook de unul dintre liderii protestatarilor, fermierul Andrei Dînga din raionul Ștefan Vodă. „Protestul fermierilor la Causeni, cu lăutarii care ne susțin”, se arată în mesajul lui Dînga.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.