09:04:51 24.04.2024
Stiri

Poziția MAEIE de la Chișinău vizavi de situația din Belarus

Actualitate 17.08.2020 09:49 Vizualizări1228 Autor: Ziarul National
Poziția MAEIE de la Chișinău vizavi de situația din Belarus Reuters


Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău anunță că urmărește „cu atenție și preocupare” evoluția situației postelectorale din Belarus, „fiind îngrijorat în particular de violențele înregistrate în această țară”.

MAEIE arată, într-un comunicat de presă, că respectarea drepturilor omului și a normelor democratice general acceptate este importantă.

„Sperăm că dificultățile cu care se confruntă în aceste zile poporul belarus vor fi depășite pe cale pașnică, în cadrul unui dialog politic autentic și incluziv. În aceste momente dificile, exprimăm întreaga solidaritate cu poporul belarus, continuând să susținem consolidarea democrației, prosperitatea, stabilitatea și independența Republicii Belarus - țară prietenă și partener tradițional important de cooperare al Republicii Moldova”, cităm din comunicatul de presă.

Amintim că sute de mii de oameni au ieșit, duminică, pe străzile din Belarus, protestând împotriva președintelui Alexandr Lukașenko, pe care îl acuză că a fraudat alegerile din 9 august și a ordonat maltratarea a mii de protestatari reținuți de forțele de ordine.

Bielorușii susțin că alegerile au fost fraudate, observatorii internaționali spun că acestea nu mai sunt demult corecte, iar Uniunea Europeană a transmis că nu recunoaște rezultatele. Cel puțin doi protestatari au murit și sute au fost răniți, arată datele oficiale, dar cifrele reale ar putea fi mult mai mari.

Peste 7 000 de manifestanți au fost reținuți și mulți dintre cei eliberați între timp au povestit că au fost torturați cât au stat în detenție. Un motiv în plus ca statele UE să pregătească noi sancțiuni împotriva conducerii bieloruse.

Între timp, Lukașenko se laudă cu sprijinul omologului său rus, Vladimir Putin. Tot în Minsk a avut loc duminică și un miting pro-Guvern. De fapt, a fost vorba despre sute de muncitori care au fost aduși cu forța să susțină regimul lui Alexandr Lukașenko.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md