20:27:03 28.03.2024
Stiri

Alegerile din statul cu puține cazuri de COVID-19 au fost amânate cu patru săptămâni din cauza crizei epidemice

Actualitate 17.08.2020 10:58 Vizualizări799 Autor: Ziarul National
Alegerile din statul cu puține cazuri de COVID-19 au fost amânate cu patru săptămâni din cauza crizei epidemice


Alegerile naționale din Noua Zeelandă au fost amânate cu o lună în contextul crizei sanitare declanșate de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2, au informat reprezentanți ai guvernului, potrivit AFP.

Jacinda Ardern, prim ministrul neozeelandez, a anunţat luni,17 august, faptul că alegerile generale din Noua Zeelandă se amână cu patru săptămâni din cauza izbucnirii celui de-al doilea val de infecții cu virusul ucigaș. Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce Noua Zeelandă se proclama învingătoare în lupta cu noul virus Covid-19. În ciuda aparenței faptului că țara a depășit criza epidemică, la mai bine de 102 zile în care Noua Zeelandă nu a înregistrat niciun caz, au fost depistate noi contagieri cu malaria respiratorie.

Alegerile, care în mod normal trebuiau să aibă loc pe 19 septembrie, au fost amânate până pe data de 17 octombrie, după ce în țară au apărut noi cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.

„Această decizie oferă tuturor partidelor timp pentru a face campanie în următoarele nouă săptămâni şi oferă Comisiei Electorale suficient timp pentru a asigura posibilitatea desfăşurării alegerilor”, a declarat Jacinda Ardern.

Prim-ministrul de centru-stângă neo-zeelandez se află sub presiunea amânării datei alegerilor după suspendarea de către toate partidele a campaniilor electorale din cauza revenirii pandemiei de Covid-19 săptămâna trecută, revenire a cărei origine rămâne necunoscută.

Noua Zeelandă se confruntă recent cu o revenire a contaminărilor care a dus la re-impunerea măsurilor de carantinare în Auckland, cel mai mare oraş al ţării.

Reamintim faptul că țara înregistrase peste 100 de zile fără noi infectări, dar săptămâna trecută au fost testate pozitiv 4 persoane, iar numărul acestora a crescut rapid la 49, toate cazurile fiind cu transmitere comunitară. Acest lucru l-a deteminat pe premierul Ardern să ordone vineri izolarea Auckland-ului până pe 26 august pentru a preveni un al doilea val de Covid-19.

În urma descoperirii făcute, centrele pentru bătrâni au fost închise. Ardern a anunţat, de asemenea, că toate centrele de bătrâni din Noua Zeelandă vor fi închise pentru a proteja comunităţile „vulnerabile“ de răspândirea coronavirusului. În ceea ce privește testarea în masă, Bloomfield a spus că oficialii din domeniul sănătăţii s-au pregătit „să testeze zeci de mii de oameni în zilele următoare, astfel încât să putem vedea dacă mai există cazuri de Covid-19 în comunitate“.

Prim-ministrul a recunoscut că în ţară există o mare anxietate cu privire la revenirea virusului, depistat marţi la patru persoane din Auckland. Duminică, focarul descoperit în acest oraş a ajuns la 49 de cazuri confirmate.

Jacinda Ardern se situează foarte bine în sondajele de opinie, cu o rată a popularităţii de aproximativ 60%, sprijin datorat modului în care a gestionat criza sanitară provocată de noul virus Covid-19, atacurile asupra moscheilor din Christchurch de anul trecut şi erupţia vulcanică de pe White Island.

Partidul Laburist, din care premierul face parte, are mari șanse de a câştiga singur alegerile, fără a mai fi nevoie de formaţiunile politice mai mici cu care a format o coaliţie în perioada mandatului legislativ care se încheie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md