11:50:54 24.04.2024
Stiri

Noi „PERLE” de la Corneliu Furculiță, apropiatul lui Dodon care îndeamnă agricultorii să „rabde” până „Domnul ne va da ploaie și roadă”: Socialistul sperie agricultorii că vor rămâne fără PĂMÂNTURI

Actualitate 17.08.2020 11:34 Vizualizări2614 Autor: Ziarul National
Noi „PERLE” de la Corneliu Furculiță, apropiatul lui Dodon care îndeamnă agricultorii să „rabde” până „Domnul ne va da ploaie și roadă”: Socialistul sperie agricultorii că vor rămâne fără PĂMÂNTURI


Liderul fracțiunii Partidului Socialiștilor (PSRM) din Parlament, Corneliu Furculiță, susține că agricultorii din R. Moldova au mare noroc de Guvernul Chicu, deoarece acesta „face tot posibilul și chiar imposibilul” pentru a-i ajuta în acest an destul de complicat pentru R. Moldova.

Potrivit lui Furculiță, să fi fost acum în funcție Guvernul Sandu, lucrurile erau mult mai complicate pentru agricultori. Mai mult, socialistul îi sperie pe agricultori că vor rămâne fără pământ, dacă vor asculta de opoziție, deoarece reprezentanții acesteia vor permite străinilor să cumpere pământul din R. Moldova.

Furculiță, cel care îndemna ieri agricultorii și oamenii rămași fără o bucată de pâine „să rabde” până când „Domnul ne va da și ploaie și roadă”, a declarat că seceta era previzibilă de anul trecut, deoarece „au fost precipitații insuficiente”.

„R. Moldova se confruntă cu o secetă fără precedent și nu e un proces început în primăvară. Guvernul a întreprins acțiuni fără precedent de ajutorare a agricultorilor. Guvernul caută metode pentru a ajuta agricultorii. Seceta a venit împreună cu pandemia, care influențează rezultatele în economia națională și face imposibilă colectarea mijloacelor financiare la bugetul de stat. Subvențiile acordate agricultorilor provin din colectările la bugetul de stat. În aceste condiții dificile, Guvernul face tot posibilul, chiar vreau să spun că multe lucruri imposibile, astfel ca situația agricultorilor să fie ameliorată, pentru ca aceștia să-și poată semăna câmpurile pentru anul viitor”, a declarat astăzi Furculiță, în cadrul unui briefing de presă susținut astăzi în Parlament.

Potrivit socialistului, opoziția nu face decât să profite de „urgia care s-a abătut peste agricultori”.

„Sunt forțe politice care imploră, roagă agricultorii să ia tractoarele și să vină în piața de la Chișinău. Ei vor ca situația să iasă de sub control, să fie haos. Alături de agricultori aceștia invită și alte pături sociale. Ambele partide au fost anul trecut la guvernare, când au fost agricultorii afectați de grindină. Guvernul Sandu nu a acordat o minimă atentie agricultorilor din zona de nord, nu a fost la ei și nu au fost evaluate pierderile suportate de pomicultorii din nordul republicii. Vreau să le spun agricultorilor că aceste forțe politice nu au nimic mai bun pentru ei decât o optimizare. Știți care? Optimizarea micilor fermieri, astfel ca să nu mai existe micii fermieri care să solicite subvenții. Acest lucru se va executa prin permiterea străinilor de a cumpăra pământurile în R. Moldova. Seceta e un fenomen des în R. Moldova și el trebuie combătut sistemic. Mă refer la un program de stat care se discută în Guvern”, a mai adăugat Furculiță.

De menționat că sute de fermieri au venit cu tehnica agricola la Chișinău, pentru a solicita suportul autorităților. Aceștia au avut întrevederi cu premierul Ion Chicu, însă negocierile nu s-au soldat cu nimic. Agricultorii vor câte 3 000 de lei pentru un hectar afectat de intemperii, în condițiile în care autoritățile le promit mai puțin de jumătate din această sumă.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md