09:13:04 24.04.2024
Stiri

Soluțiile propuse de PUN pentru problemele agricultorilor. „Situația este DRAMATICĂ, iar R. Moldova riscă să se transforme dintr-un producător agricol în importator de produse agricole”

Actualitate 17.08.2020 14:58 Vizualizări1282 Autor: Ziarul National
Soluțiile propuse de PUN pentru problemele agricultorilor. „Situația este DRAMATICĂ, iar R. Moldova riscă să se transforme dintr-un producător agricol în importator de produse agricole”


Partidul Unității Naționale (PUN) se solidarizează cu protestul fermierilor și revendicările înaintate de aceștia guvernării, însă consideră că soluțiile vehiculate acum pot rezolva maxim pentru anul acesta problemele cu care se confruntă agricultorii.

„Situația din agricultură devine, cu fiecare zi care trece, din ce în ce mai dramatică și riscă să transforme R. Moldova dintr-un producător agricol în importator de produse agricole, crescând și mai mult dependența statului de importuri. Soluțiile care sunt astăzi vehiculate în spațiul public pot rezolva maxim pentru anul acesta problemele cu care se confruntă agricultorii noștri. Nu există nici o garanție ca anul viitor seceta și problemele cu care se confruntă astăzi sectorul agricol nu se vor repeta. Din păcate, problemele agriculturii moldovenești sunt unele sistemice și trebuiesc abordate în ansamblul lor și nu prin cârpeli”, consideră formațiunea.

Potrivit partidului condus de Octavian Țîcu, este necesară crearea unui Plan Național de Dezvoltare a Agriculturii Multianuale, care să cuprindă măsuri de sprijin direct dar și de sistem.

„Este vorba de refacerea infrastructurii de irigații atât cu resurse interne cât mai ales externe. De asemenea, este nevoie de scutirea de impozit de la 5 la 7 ani pentru cei care reinvestesc profitul în agricultură; crearea Creditului Agricol cofinanțat de stat astfel încât agricultorii să aibă acces la surse de finanțare ieftine și pe termen lung; sprijinirea financiară prin intermediul administrațiilor locale și centrale a gospodăriilor de subzistență; asigurarea multianuală a subvențiilor la un nivel care să acopere cel puțin 50 din cheltuielile pentru culturile agricole”, notează PUN.

Totodată, este nevoie de a dezvolta capacitățile de depozitare, procesare și export, prin construirea de noi centre de colectare și depozitare; refacerea și construcția de noi fabrici de procesare a produselor agricole și animaliere astfel încât să nu exportăm doar materie primă ci produse cu valoare adăugată; crearea unei infrastructuri care să ușureze exportul.

Printre soluții se numără că startup-urile în agricultură, inclusiv sprijinirea tinerilor fermieri prin cofinanțarea creditelor pentru tehnică agricolă modernă; eliminarea impozitelor și a tva-ului în primi trei ani de la înființarea fermelor agricole.

„Acestea sunt doar câteva soluții, fără pretenția că ele acoperă totalitatea problemelor din agricultură. Fără îndoială că un plan de dezvoltare al agriculturii pe termen lung presupune atât o expertiză avansată cât și voință politică. În acest context, colaborarea între experții ministerului agriculturii din România și R. Moldova, asociațiile producătorilor agricoli din cele două state precum și cu mediul academic din domeniu pot identifica soluții pe termen lung astfel încât agricultura moldovenească să devină una competitivă”, conchide sursa citată.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md