08:41:26 19.04.2024
Stiri

Cu măști pe față, clase mai mici și bănci distanțate. Cum plănuiește Europa să readucă elevii la școală

Actualitate 17.08.2020 20:00 Vizualizări909 Autor: Ziarul National
Cu măști pe față, clase mai mici și bănci distanțate. Cum plănuiește Europa să readucă elevii la școală


În Europa, începerea unui nou an școlar era menită să marcheze o revenire la normalitate, relatează Politico, într-un material în care vorbește despre strategiile administrațiilor naționale de pe „bătrânul continent” pentru întoarcerea elevilor în clase.

Țări precum Italia au decis să țină elevii acasă încă din martie și până la sfârșitul vacanței de vară, în timp ce altele, ca Danemarca spre exemplu, le-au permis școlilor să se redeschidă pentru finalul anului școlar. Indiferent de scenariul ales, și unele, și altele au încercat să îi asigure pe părinți că predatul în persoană se va relua din toamnă.

Chiar și așa, planurile pentru redeschiderea școlilor întâmpină dificultăți în mai multe zone ale Europei – multe state naționale, de la Spania și până la Polonia, înregistrează o resurgență a focarelor de infecție cu noul coronavirus. De altfel, înmulțirea cazurilor de COVID-19 a condus la reînchiderea totală sau parțială a mai multor unități școlare de pe continent, cum s-a întâmplat și în landul Mecklenburg-Vorpommern din nordul Germaniei, unde patru școli au fost nevoite să funcționeze la capacitate redusă din cauza faptului că, săptămâna trecută, au fost depistate mai multe îmbolnăviri.

Rămâne încă neclar ce rol ar putea juca școlile în răspândirea virusului, iar acest aspect nu facilitează deloc revenirea la normalitate. Deși pare clar că numărul îmbolnăvirilor înregistrate în rândul copiilor este mai mic decât la adulți, comunitatea oamenilor de știință încă nu e sigură de cât este de probabil ca un minor să transmită boala la alte persoane.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a precizat, în această lună, că dovezile arată că „redeschiderea școlilor nu a fost asociată cu o creștere semnificativă a transmiterii comunitare”, dar a recunoscut că există multe informații contradictorii în acest sens.

Părinții și elevii au și alte motive de a se îngrijora în ceea ce privește posibilitatea ca școlile să rămână închise. O serie de cercetări preliminare au scos la iveală că închiderea unităților școlare a avut efecte negative asupra educației și a bunăstării multor copii și adolescenți, în timp ce părinții s-au chinuit să se descurce cu nevoia de a-și adapta ritmul de viață la noul program al copiilor.

Spre exemplu, în Spania nu există o dată națională pentru revenirea la școală, deși școlile din anumite regiuni se redeschid în 7 septembrie. Guvernul Pedro Sanchez a recomandat păstrarea distanței de siguranță, dar profesorii din sector se plâng că 17 regiuni ale regatului au posibilitatea de a stabili propriile politici de educație, ceea ce ar putea crea confuzii.

Școlile din Franța se vor redeschide de la 1 septembrie în mai multe zone din țară. Excepție fac zonele considerate ca fiind încă de risc sanitar, precum Parisul sau Marseille, unde școlile ar putea rămâne închise și după această dată. În orice caz, Ministerul francez al educației a anunțat deja că nu va fi nevoie de păstrarea distanței de siguranță acolo unde o astfel de măsură e imposibil de aplicat, fie că e vorba de spații închise sau deschise.

În Italia, școlile sunt programate să își reia activitatea din 14 septembrie, după ce au stat închise mai bine de șase luni. Personalul va fi nevoit să poarte mască, iar guvernul italian a anunțat că va decide în ultima lună a verii dacă și copiii cu vârste mai mari de 6 ani trebuie să facă acest lucru sau nu.

Noul an școlar începe la date diferite pentru cele 16 landuri federale ale Germaniei. În cele din nord, precum Berlin și Schleswig-Holstein, elevii s-au întors deja în clase, în timp ce în cele din sud o vor face abia în septembrie. Educația este o competență regională, ceea ce înseamnă că fiecare land poate avea un plan diferit pentru redeschiderea școlilor, dar cu toate acestea Academia germană de științe naturale Leopoldina a emis mai multe recomandări în acest sens. Astfel, copiii cu vârste de 15 ani sau mai mari sunt îndrumați să poarte mască, iar grupurile de mari dimensiuni ar trebui evitate. În plus, se recomandă campanii de testare pentru noul coronavirus în formă continuată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md