Șeful Misiunii FMI în Moldova, despre sechestrul în cazul Victoriabank: „O anchetă și urmărire penală independentă sunt de o importanță critică”

Ilie Gulca
17/08/2020
Ruben Atoyan, șeful misiunii FMI

Ruben Atoyan, șeful misiunii FMI în Moldova, a reacționat luni la sechestrul aplicat în cazul Victoriabank în legătură cu ancheta legată de frauda bancară. El a semnalat că o anchetă și urmărire penală independentă și cuprinzătoare este de o importanță critică în acest caz.

„Am luat notă de rechizitoriul Procuraturii Anticorupție asupra Victoriabank și de decizia recentă a instanței de judecată de aplicare a sechestrului pe activele băncii în legătură cu ancheta fraudei bancare din 2014”, se menționează într-o declarație publicată pe site-ul instituției.

El a apreciat că, după frauda bancară, au fost implementate mai multe reforme importante pentru curățarea și modernizarea sectorului bancar din Republica Moldova. „Una din ele este intrarea băncii "Transilvania" în "Victoriabank", în parteneriat strategic cu BERD, fapt care poate fi calificat ca un reper de mare importanță. Progresele realizate cu eforturi mari în acest domeniu trebuie protejate”, subliniază sursa citată.

De asemenea, FMI a anunțat că va urmări îndeaproape evoluțiile din domeniul bancar, în special în ceea ce privește implicațiile potențiale pentru noul program susținut de FMI, care se concentrează pe consolidarea statului de drept. Suntem gata să susținem continuarea reformelor din Republica Moldova”.

Procuratura Anticorupție a obținut pe 11 august dreptul să aplice sechestru asupra bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei ale unei bănci comerciale figurante în dosarul privind frauda bancară. Procurorii susțin că urmăresc scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și abuz de serviciu cu eventuala confiscare specială a acestora în folosul statului.

De cealaltă parte, administrația băncii susține că, după transformarea demarată în 2018, nu ar avea legătură cu cauza cercetată de autorități. Instituția bancară a anunțat că este deschisă pentru colaborare cu autoritățile și așteaptă etapele următoare ale procesului.

Ilie Gulca
17/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii