‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePronosticuri pentru recolta de mere 2020

Pronosticuri pentru recolta de mere 2020

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Recolta de mere la nivel european estimată pentru acest an este de 10, 710, 646 tone. Cantitatea este cu aproape unu la sută mai mică decât cea de anul trecut și cu aproape patru la sută decât cea obținută, în medie, în ultimii trei ani.

Potrivit estimărilor făcute de în cadrul conferinței Prognosfruit 2020, reprezentații Asociației Mondiale a Merelor și Perelor au precizat că producătorii din Franța, Spania și Portugalia au strâns o roadă mai mică din cauza  că o bună parte din livezi au fost plantate cu soiuri de mere care intră în periodicitate, respectiv, n-au rodit în acest an. Iar Austria, Croația și Ungaria vor avea în acest an o recoltă mai mică de mere din cauza condițiilor climatice nefavorabile, iar  Belgia – din cauza suprafețelor cu plantații de mere, care s-au micșorat. În același timp, Polonia, Țările Scandinave și Baltice, România și Slovenia au înregistrat o creștere în ceea ce privește cantitatea de mere culeasă până în prezent.

Cât privesc soiurile de mere recoltate la nivel mondial, Golden a scăzut cu aproape 13 la sută comparativ cu cantitatea strânsă anul trecut, ajungând astfel la mai puțin de două milioane de tone. Cantitatea de mere Gala a înregistrat o creștere ușoară cu aproape patru la sută, ajungând la 1,5 milioane de tone. Cu peste 20 la sută a scăzut cantitatea de mere Jonagold, iar cu aproape șase la sută cantitatea de mere Jonagored. De cealaltă parte, cantitatea de mere Red Jonaprice a crescut cu șapte la sută.

Statistica mai arată că producătorii de mere se orientează tot mai mult spre soiuri noi. Ponderea acestora a crescut în acest an cu aproape 13 la sută. Totodată, se atestă o creștere și a reoltelor de soiuri de club precum Envy, Pink Lady, Joya ori Honey Crunch.

Cât privesc particularitățile sezonului curent de recoltare a merelor, țara noastră are stocuri mici, ușor sub medie ținând cont de surplus de anul trecut, notează Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Mere. Din cauza situației pandemice, în ultimele trei luni și vânzările de fructe au scăzut considerabil. În același timp, cumpărătorii străini sunt mai rezervați în privința contractelor de lungă durată.  

Potrivit datelor, producția de mere va constitui în acest an în jur de 530 mii tone, cu aproape 80 de mii de tone mai puțin comparativ cu sezonul trecut. Pentru consumul intern sunt estimate în jur de 60 mii tone, mai puține cu aproape 23 de mii de tone decât anul trecut, iar la export vor ajunge alte 220 de mii de tone. În același timp, la procesare sunt prevăzute 250 de mii de tone de mere, cu aproape 40 de mii de tone mai puțin comparativ cu sezonul trecut.

‹ adv ›

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›