‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrețuri mai mari la strugurii de masă

Prețuri mai mari la strugurii de masă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Strugurii de masa costă în acest an mai scump din cauza secetei și a recoltei mai mici. Potrivit specialistului în viticultură din cadrul Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, prețurile sunt cu aproape 10-15 la sută mai mari comparativ cu anul trecut. Prin urmare, dacă în 2019 un kilogram de struguri nu costa mai mult de 12 lei, atunci în prezent prețul acestora poate ajunge până la 18 lei per kilogram, în funcție de soi.

Tot din cauza condițiilor climatice și recoltarea strugurilor de masă a început în acest an, mai târziu, cu aproape o săptămână. La piață, un kilogram de struguri de soi Cardinal sau Arcadia costă în medie 18 lei. Mai puțin cu 3-5 lei per kilogram costă strugurii Muscat, astfel că prețul acestora este de 13-15 lei kilogramul. Soiul Codreanca la piață costă între 10 și 13 lei kilogramul, iar la export între 12 și 14 lei kilogramul. Viticultorii pregătesc primele tiruri cu struguri de masa de soi Codreanca la export. Acestea vor ajunge pe piața din România și Federația Rusă.

Totodată, viticultorii fac primele încercări de a exporta și struguri de soi Arcadia, însă, din cauza că nu pot fi transportați la distanțe mari, precedura este destul de complicată. Specialiștii în viticultură propun, în acest sens, ca ei să fie culeși cu cel puțin 3-5 zile înainte de  ajunge la maturitate. Potrivit datelor MADRM, în acest an se așteaptă o recoltă de struguri cu aproximativ 10-20 la sută mai mică comparativ cu anul trecut, fiind prognozate în jur 350 mii tone față de peste 380 mii tone cât a fost în anul 2019.

Vezi și care sunt prognozele prețurilor în acest an pentru strugurii tehnici.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›