(video) Agricultorii, din nou cu tractoarele la protest. Poliția vine cu mai multe recomandări

Agricultorii anunță noi proteste, pentru astăzi. Fermierii din raionul Rîșcani au ieșit în stradă, în această dimineață, pentru a-i susține pe cei din raioanele afectate grav de secetă. În context, Poliția anunță că va asigura ordinea și siguranța publică în timpul desfășurării evenimentelor publice preconizate pentru astăzi.

Foto: flux.md

Agricultorii din nordul țării, raionul Rîșcani, au ieșit, de dimineață, cu tractoarele în stradă.

În contextul manifestațiilor preconizate pentru ziua de astăzi, în capitală și în țară, Poliția anunță că se va afla la datorie pentru a asigura, prioritar, siguranța participanților la evenimente, precum și desfășurarea pașnică a protestelor.

Oamenii legii solicită atât participanților la proteste, cât şi tuturor cetăţenilor să manifeste înţelegere faţă de măsurile de ordine şi siguranţă publică, să respecte Legea și indicaţiile forţelor de ordine.

Pentru ca participanții la evenimente să fie în siguranță, Poliția recomandă cetăţenilor care intenţionează să participe la manifestările publice să adopte un comportament civilizat, să acorde o atenţie sporită modului de păstrare şi asigurare a bunurilor şi obiectelor personale şi să evite conflictele de orice natură:

- Fiecare participant la manifestații să dea dovadă de responsabilitate și să se abțină de la oricare acțiuni nelegitime, care ar putea pune în pericol viața sau sănătatea celor din jur;

- Să respecte cerințelor legitime, atât ale organizatorilor evenimentelor, cât și ale forțelor de ordine;

- Să manifeste atenție și prudență, precum și să nu dea curs îndemnurilor provocatorilor, pentru a nu deveni complice la faptele ilegale, iar orice suspiciune, încălcare sau observarea unor situații de destabilizare a ordinii publice, să o sesizeze celui mai apropiat polițist;

- Categoric nu se permite deținerea/utilizarea armelor, obiectelor explozive sau alte obiecte/substanțe interzise la întruniri în timpul manifestațiilor;

- Participanții sunt rugați să manifeste respect în trafic în calitate de conducători auto sau pietoni și să se abțină de la conflicte sau agresivitate, chiar dacă apar anumite neînțelegeri, sugerăm să se adreseze la angajații poliției.

Pentru desfășurarea pașnică, la evenimente se vor afla mai multe echipe ale serviciului „DIALOG”, care vor interveni, acordând ajutor cetățenilor la necesitate, dialogând cu aceștia, oferind asistență și vor intervine în cazuri de tensionare a situației, pentru siguranța tuturor participanților.

Participanții la evenimente sunt îndemnați, în caz de urgență, să apeleze numărul 112 sau să se adreseze cu încredere celui mai apropiat polițist, ori de câte ori sesizează situații tensionate, persoane sau obiecte dubioase, ce pot afecta siguranța publică, astfel încât evenimentele care vor avea loc să se desfășoare fără abateri de la legislație.

Ieri, ministrul Agriculturii, Ion Perju, a anunțat că regulamentul privind stabilirea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020 va fi modificat. O decizie în acest urmează să fie aprobată la următoarea ședință a Guvernului.

Joi, agricultorii din raioanele din sudul țării au pornit spre Chișinău, cu tot cu tehnica agricolă, însă au întâmpinat impedimente din partea forțelor de ordine. O parte din manifestanți, care s-au deplasat spre capitală pe traseul Chișinău-Hîncești, au fost blocați la intrarea în orașul Ialoveni, nefiins lăsați să se deplaseze spre capitală.

Tot joi, premierul Ion Chicu a efectuat o vizită la Ștefan-Vodă, unde a discutat cu reprezentanții sectorului agricol și le-a promis că pentru anul următor statul va aloca bani pentru restabilirea sistemului de irigare, însă a criticat intențiile protestatarilor de a bloca traseele cu tehnica agricolă: „Nu aduce nicio soluție, ci discriminează alți cetățeni, inclusiv contribuabilii care plătesc impozite pentru a ajuta acești agricultori. Traseele se blochează inclusiv cu tehnica care este procurată din subvențiile de la stat, lucru care nu este cel mai moral și cel mai binevenit”, a menționat oficialul.

O coloană din zeci de tractoare, conduse de agricultorii afectați de secetă din raioanele Căușeni și Ștefan-Vodă, s-au îndreptat spre Chișinău în seara zilei de 13 august 2020. Manifestanții, nemulțumiți de soluțiile propuse de autorități, planificaseră un protest la intrarea în Chișinău, în apropiere de Gara de Sud.

Protestele fermierilor au continuat în ultimele zile, la manifestații au ieșit fermierii din mai multe raioane decât la primul protest. Fermierilor de la Ștefan-Vodă și Căușeni li s-au alăturat și cei de la Sîngerei, Cimișlia, Basarabeasca, Ungheni, Hîncești și Leova.

Amintim că statul a alocat 200 de milioane de lei pentru subvenții în agricultură, în urma secetei din acest an. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a anunțat anterior că începând cu 10 august și până pe 18 septembrie 2020, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) va recepționa cererile de acordare a compensațiilor în scopul diminuării consecințelor calamităților naturale provocate asupra recoltei anului 2020.


Pub