Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Aleksandr Lukașenko a ținut un…

Aleksandr Lukașenko a ținut un discurs în fața mulțimii din Minsk: „Spuneți ce fel de reforme vreți și începem de mâine”

captură video: Radio Free Europe

La 16 august, Aleksandr Lukașenko a ținut un discurs în fața mulțimii venite la manifestația de susținere organizată în favoarea lui, transmite TV Rain. Acesta le-a spus oamenilor să nu le pară rău pentru că au pierdut timp să vină în Minsk pentru a-l susține. El a menționat că manifestațiile împotriva lui sunt susținute din exterior și că sunt manipulate de „păpușari”. În paralel, în Minsk se organizează un marș prin care oamenii cer libertate pentru Belarus.

Vreau să mă adresez celor care sunt dezorientați: ce vreți? Libertate? Spune-mi de care! Vreți schimbări? Spuneți-mi ce vreți să schimbăm! Vreți reforme? Spuneți ce fel de reforme vreți și începem de mâine! Ce vreți? Bani ușori? Doar știți că bani ușori nu există. Banii trebuie câștigați nu în piață, dar lucrând la fabrici și în câmp”, s-a adresat Lukașenko protestatarilor.

Acesta a spus că se întăresc forțele militare în statele de la frontieră: Lituania, Letonia, Polonia, dar și în Ucraina. De asemenea, Lukașenko a menționat că forțele NATO sunt gata să trimită soldați în Belarus.

El a menționat că niciodată nu va merge împotriva statului său și dacă Belarusul va îndeplini cerințele din exterior, niciodată nu va reuși să stabilizeze statul, iar poporul belarus va muri ca națiune.

„Cuiva poate politica mea nu-i place, dar noi nu avem nevoie de guverne din exterior, avem nevoie de guvernarea noastră, pe care o vom alege noi”, a menționat Lukașenko.

„Totuși ei vor ca să îngenunchem. Noi nu o vom face. Eu sunt realist. Ei nu ne vor da să trăim liniștit. Chiar dacă se vor liniști, nu se vor opri. Cu ei manipulează alți oameni, păpușari. Noi nu vom da țara. Belorușilor, gândiți cu capul, deoarece mâine vor gândi ei în locul nostru!”, a mai spus Lukașenko.

De asemenea, Lukașenko a menționat că el nu se ține de putere și că timp de 25 de ani s-a dedat oamenilor și țării pe care a condus-o.

„Ei vor fura de la noi și de la copiii noștri. Opriți-vă! Nu omorâți viitorul vostru și a copiilor voștri cu mâinile voastre”, a mai spus el.

Olga Caraci, Șefa Centrului Internațional de Inițiative Civile „Casa noastră”, a precizat pentru TV Rain, că discursul lui Lukașenko a fost unul xenofob, șovinist și sexist.

Protestele în Belarus au început după anunțarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din nouă august, la care Aleksandr Lukașenco a fost declarat învingător.